sobota, 16 listopada 2013

Ciasto z herbatnikami, karmelem i polewą czekoladową

Bardzo smaczne ciasto :) Nie tylko na większe okazje, bo przygotowanie go wcale nie jest tak skomplikowane jakby się to mogło wydawać :) Biszkopt dzięki nasączeniu jest wilgotny, a herbatniki już po kilku/kilkunastu godzinach wilgotnieją. Całość świetnie się komponuje, dlatego szczerze polecam jego wypróbowanie :)
Przepis nieco zmodyfikowałam i znalazłam tutaj.

Składniki 
Na biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Na polewę:
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
Dodatkowo:
- puszka słodzonego mleka skondensowanego (ja użyłam gotowej masy krówkowej)
- herbatniki (duża paczka - ok. 220g) 
- ok 100 ml wódki
- ok pół łyżeczki aromatu rumowego

Przygotowanie
Mleko skondensowane należy ugotować w kąpieli wodnej przez około 2-3 godziny (gotowej masy krówkowej nie trzeba gotować)
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać roztrzepane żółtka. Wymieszać z dwoma rodzajami mąki, kakao i proszkiem do pieczenia. Wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180. 
Gotowy biszkopt nasączyć ponczem: ja mieszam ok 350 ml wody ze 100 ml wódki, łyżeczką cukru i połową łyżeczki aromatu rumowego. Wylać niemal wszystko, stopniowo łyżka po łyżce, aż biszkopt będzie wyraźnie mokry.   
Polewa:
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i po roztopieniu gotować na małym ogniu ok 3-5 min.
Wykończenie:
Połowę gotowego karmelu wyłożyć na biszkopt. Na masie ułożyć warstwę herbatników, na które wyłożyć drugą część masy kajmakowej. Na masę znów ułożyć herbatniki. Na końcu oblać ciasto polewą czekoladową.
Smacznego!








5 komentarzy:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis