wtorek, 9 maja 2017

Słonecznikowiec

 
Wyjątkowe zarówno w smaku, jak i w składnikach ciasto bez pieczenia, które nieco różni się od innych ciast z kremem. Tym, co je tak odróżnia jest znajdujący się w kremie karmelizowany słonecznik łuskany, który po krótkim podpieczeniu w piekarniku smakuje jak najlepsze orzeszki w karmelu :) Jego dodanie do kremu kajmakowego to absolutny strzał w 10! Choć w masie znajduje się spora ilość masła to jednak kontrastująca warstwa z budyniu śmietankowego łagodzi całość, a konfitura wiśniowa sprawia, że deser nie jest mdły. Ciasto robi się dość szybko, choć w smaku sprawia wrażenie o wiele bardziej pracochłonnego :) Naprawdę bardzo polecam!

Przepis znalazłam tutaj.

Składniki
Na karmelizowany słonecznik:
- 250 g ziaren słonecznika
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka
- 70 g masła
Na masę kajmakową:
- 200 g miękkiego masła
- 450 g masy kajmakowej z puszki (np. kajmak z Gostynia)
- karmelizowany słonecznik z powyższego przepisu
- opcjonalnie: 2 łyżki alkoholu (np. likieru Baileys)
Na budyń:
- 500 ml mleka
- 50 g masła prawdziwego
- 2 łyżki cukru 
- 16 g cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (jeśli z cukrem, to pomijamy cukier w przepisie)
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Ponadto:
- 500 g herbatników kakaowych (ok.48 sztuk)
- 1 słoiczek konfitury lub dżemu wiśniowego

Przygotowanie 
Karmelizowany słonecznik:  
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Piekarnik nagrzać do 180'C. Blachę z piekarnika wyłożyć dobrej jakości papierem do pieczenia (słabej jakości papier może się przykleić do karmelu).  
Zawartość garnka wylać na papier i rozsmarować. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10-15 minut. Słonecznik powinien ładnie się zezłocić - trzeba go pilnować, bo może się łatwo przypalić, a przypalony będzie gorzki. Może się okazać, że wystarczy mu tylko 8 minut. 
Podpieczony słonecznik wystudzić i pokruszyć (nożem lub wałkiem). Niewielką ilość słonecznika odłożyć do dekoracji.
Masa kajmakowa: 
Miękkie masło utrzeć mikserem, ale niezbyt długo - wystarczy nieco je napowietrzyć. Stopniowo dodawać kajmak i miksować. Następnie do masy dodać przygotowany słonecznik i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać alkohol i krótko wymieszać.
Budyń:  
Szklankę mleka razem z masłem i cukrami zagotować. W pozostałym mleku (250ml) rozprowadzić budyń z mąką. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną miksturę, jednocześnie intensywnie mieszając. Dalej mieszając doprowadzić budyń do wrzenia i chwilę pogotować. Powinniśmy otrzymać dosyć gęsty, gładki budyń. Garnek z budyniem odstawić, by nieco przestygł.
Całość:
Blachę o wymiarach 20x30cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ściśle poukładać herbatniki, a na nich rozsmarować dżem. 2/3 masy ze słonecznikiem wyłożyć na dżem i rozsmarować. Na masie ułożyć drugą warstwę herbatników, a na nie wylać jeszcze ciepły budyń (jeśli budyń bardzo wystygnie, ciężko będzie go rozsmarować). Na budyniu ułożyć trzecią warstwę z herbatników, a na nich rozsmarować pozostałe 1/3 masy.
Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły.
Przed podaniem oprószyć ciasto kakao i posypać odłożonym słonecznikiem (ja udekorowałam wiśniami z nalewki.
Smacznego! 

 








3 komentarze:

  1. pysznie się zapowiada...zapisuję przepis;zapraszam na ''Ciasto z masą krówkową i pianką cytrynową'' wg S.Anastazji;pozdrawiam!
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2017/04/ciasto-krowkowe-z-pianka-cytrynowa-wg.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest za słodkie, nawet dla osoby która lubi słodkości. Następnym razem pominę dżem i jedną warstwę herbatników.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)