Przepis zaczerpnęłam z tej strony.
Składniki
- 2
opakowania herbatników
- 1
litr mleka
- 200
g masła
- 1
szklanka cukru
- 1
opakowanie cukru wanilinowego
- 1
szklanka kaszy manny
- 500
g owoców (truskawek, jagód, malin itp)
- 2
opakowania galaretki np. truskawkowej
Przygotowanie
Galaretki
rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do ostudzenia.
Formę
o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam kwadratowej formy o boku ok 21cm). Dno
formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.
W
garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać powoli, cały czas mieszając, szklankę kaszki
manny i zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania,
mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Najlepiej jest cały czas mieszać masę, żeby nam się nie przypaliła.
Gorącą kaszę wylać na herbatniki,
wyrównać. W jeszcze ciepłą powciskać owoce (truskawki - do połowy ich wielkości).
Przestudzić.
Zalać
tężejącą galaretką.
Jeśli używamy truskawek, może się zdarzyć tak, że
podpłyną nam do góry. Wtedy można je umieścić na miejscu za pomocą
malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu galaretki. Nie jest to oczywiście konieczne ;)
Przechowywać
w lodówce. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcjach:
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie :) Muszę zrobić, póki ciepło :)
OdpowiedzUsuńPyszne takie lekkie ciacho! :-)
OdpowiedzUsuń