wtorek, 12 sierpnia 2014

Babka kawowa

 Mimo tego, że jest środek lata, to ja postanowiłam upiec babkę. I to już po raz kolejny - wcześniej gościła na naszym stole wielkanocnym, ale niestety nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia "w pełnej okazałości"... A była tak pyszna, że wiedziałam, iż koniecznie muszę ją powtórzyć jeszcze przed kolejnymi świętami, aby móc się nią z Wami jak najszybciej podzielić :) Babka jest niezwykła! Baaardzo wilgotna, o cudownym kawowym aromacie, z kawałkami gorzkiej czekolady i polewą czekoladową... Któż mógłby jej się oprzeć? Nie dziwne zatem, że spośród innych bab, ta znika jako pierwsza :) Na prawdę polecam! (Nie tylko kawoszom ;)).

Przepis znalazłam na tej stronie (zmieniłam tylko polewę)

Składniki
Na babkę:
- 120 g masła, miękkiego
- 220 g drobnego cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
- 180 g kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w odrobinie gorącej wody)
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (można zastąpić mleczną)
Na polewę:
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
lub
- tabliczka czekolady

Przygotowanie
Masło utrzeć mikserem ze 140 g cukru na puszystą masę, cukier dodawać stopniowo. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodawać po 1 żółtku i dalej miksować na puszysta masę. Dodać śmietanę i kawę, wymieszać. 
W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać na kawałki.
Białka ubić na sztywną pianę, gdy piana jest już sztywna stopniowo, po 1 łyżce, dodawać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Do masy maślano - żółtkowej przesiać mąkę i dodać ½ piany. Zmiksować. Dodać resztę ubitej piany i delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i ponownie delikatnie wymieszać. 

Formę na babkę o śr. góry ok. 24 cm (może być mniejsza) nasmarować masłem i oprószyć mąką (formę silikonową wystarczy natłuścić).

Ciasto wylać do formy. Piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C, (gdyby zbyt szybko się zrumieniła, można ją przykryć folią aluminiową). Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło. Gotową przestudzić nieco w formie, później przełożyć na kratkę. 

Polewa:
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i po roztopieniu gotować na małym ogniu ok 3-5 min.
Gotową polewą polewamy przestudzone ciasto.
Możemy także rozpuścić na parze gorzką lub mleczną czekoladę i nią oblać babkę (mi najłatwiej jest po prostu smarować nożykiem)
Smacznego!
 
 













2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)