Przepis znalazłam na tej stronie (zmieniłam tylko polewę)
Składniki
Na babkę:
- 120
g masła, miękkiego
- 220
g drobnego cukru
- 4
duże jajka
- 1
łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
- 180
g kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
- 2
łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w odrobinie gorącej wody)
- 300
g mąki pszennej
- 1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
- 100
g gorzkiej czekolady, posiekanej (można zastąpić mleczną)
Na polewę:
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
lub- 4 łyżki masła
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
- tabliczka czekolady
Przygotowanie
Masło
utrzeć mikserem ze 140 g cukru na puszystą masę, cukier dodawać stopniowo.
Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodawać po 1 żółtku i dalej miksować
na puszysta masę. Dodać śmietanę i kawę, wymieszać.
W
drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać na kawałki.
Białka
ubić na sztywną pianę, gdy piana jest już sztywna stopniowo, po 1 łyżce, dodawać
cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Do
masy maślano - żółtkowej przesiać mąkę i dodać ½ piany. Zmiksować. Dodać resztę
ubitej piany i delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i ponownie
delikatnie wymieszać.
Formę
na babkę o śr. góry ok. 24 cm (może być mniejsza) nasmarować masłem i oprószyć
mąką (formę silikonową wystarczy natłuścić).
Ciasto
wylać do formy. Piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160
°C, (gdyby zbyt szybko się zrumieniła, można ją przykryć folią aluminiową). Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem czy
ciasto na pewno się upiekło. Gotową przestudzić nieco w formie, później
przełożyć na kratkę.
Polewa:
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i po roztopieniu gotować na małym ogniu ok 3-5 min.
Gotową
polewą polewamy przestudzone ciasto.
Możemy także rozpuścić na parze gorzką lub mleczną czekoladę i nią oblać babkę (mi najłatwiej jest po prostu smarować nożykiem)
Smacznego!
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa mam właśnie babkę kawową w piekarniku :)
Wygląda pyyyysznie!
OdpowiedzUsuń