piątek, 27 września 2013

Szarlotka tatrzańska

Wiele jest przepisów na tę szarlotkę... Ja wybrałam jeden z wielu sugerując się sprawdzoną stroną ;) I zdecydowanie podjęłam słuszną decyzję - ta szarlotka jest wyśmienita! Wszystko w niej komponuje się idealnie, a podana na ciepło z lodami to istne niebo w gębie! Gorąco polecam! :)

Inspiracja z tej strony (zmieniłam tylko odrobinę ilość cukru).

Składniki
Na kruche ciasto:
- 500 g mąki krupczatki
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Na nadzienie:
- 8 dużych ja
błek (u mnie antonówka)
- 4-5 łyżek cukru pudru (w zależności od tego, jak kwaśne są jabłka)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie
Masło ocieplić. Utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując, dodawać po 1 żółtku. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Do gotowej masy wsypać mąkę i zagnieść spójne, elastyczne ciasto.  2/3 ciasta wyłożyć formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 30 cm) i odstawić do lodówki. Pozostałą część ciasta włożyć do zamrażarki do schłodzenia.

W tym czasie przygotować jabłka: obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i bułką tartą (ja zrobiłam to ręcznie, delikatnie, aby jak najmniej plasterków się połamało ;)).

Ciasto w formie nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180'C na złoty kolor. Formę wyjąć z piekarnika. Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto przechowywane w zamrażarce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 30-40 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:















20 komentarzy:

  1. najlepsze szarlotki to te z dużą ilością jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, prezentuje się wyśmienicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pełna owoców, czyli najlepsza na świecie. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wygląda ,zdjęcia super,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta z dużą ilością jabłek, jeszcze ciepła to po prostu rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - na ciepło jest najlepsza ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Piękna. Z lodami musiała smakować znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A lody tutaj to bardzo pożądany dodatek ;)

      Usuń
  7. Ale mi narobiłaś ochoty na nią! :>
    Zdjęcia jak zwykle świetne, a przepis wypróbuję w najbliższej wolnej chwili! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwilbiam jak są takie kawałeczki jabłek, muuuuuuuszę zrobić!:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)