A sam przepis pochodzi od znajomej mamy :)
Składniki na 1 średniej wielkości dynię
- 8 szklanek cukru (nie przerażajcie się jego ilością ani nie zmniejszajcie jego ilości - tak ma być ;) )
- 4 szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody
- ok 1 płaskiej łyżeczki goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Składniki na zalewę zagotować. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i gotować do miękkości. Przełożyć dynię do słoików i zalać gorącą zalewą (bez goździków). Słoiki ustawić do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Ile to jest "1 średniej wielkości dynia", tak mniej więcej w kilogramach? Mam dynie z własnego ogródka i zauważyłam już, że mój standard średniej dyni jest zupełnie inny niż ten sklepowy, a nie chciałabym, żeby moje przetwory wyszły mdłe z powodu zbyt dużej ilości dyni ;)
OdpowiedzUsuńTo będzie ok 4-5kilo nie obranej dyni ;) Zalewy powinno raczej zostać niż zabraknąć...
UsuńPozdrawiam i mam nadzieję, że będzie smakować :)
Czy taka dynia nadaje się jako dodatek do obiadu mięsnego? Jednak ilość cukru mnie przeraża :) nie będzie za słodka?
OdpowiedzUsuńMyślę, że do obiadu raczej nie - jest w smaku zbyt "deserowa" ;) ale mimo wszystko polecam ja przygotować i nie obawiać się ilości cukru :) My też z początku mieliśmy pewne obawy, ale ponieważ już wcześniej jej u kogoś próbowaliśmy, postanowiliśmy nic nie zmieniać... I wyszła taka sama - pyszna, chrupiąca i w sam raz słodka :)
Usuń