poniedziałek, 30 września 2013

Dynia marynowana

 Nie sposób ukazać na zdjęciach jak niezwykle smakuje ten przetwór... To absolutnie najlepszy przepis na dynie marynowaną! :) Jest chrupiąca, w sam raz "mocna" i słodkawa (bo taka miała być) :) Bardzo polecam! Nawet osobom nie przepadającym za dynią, ten przepis przypadnie do gustu ;)

A sam przepis pochodzi od znajomej mamy :)

Składniki na 1 średniej wielkości dynię
- 8 szklanek cukru (nie przerażajcie się jego ilością ani nie zmniejszajcie jego ilości - tak ma być ;) )
- 4 szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody
- ok 1 płaskiej łyżeczki goździków
- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie
Składniki na zalewę zagotować. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i gotować do miękkości. Przełożyć dynię do słoików i zalać gorącą zalewą (bez goździków). Słoiki ustawić do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego!



Przepis bierze udział w akcji:






4 komentarze:

  1. Ile to jest "1 średniej wielkości dynia", tak mniej więcej w kilogramach? Mam dynie z własnego ogródka i zauważyłam już, że mój standard średniej dyni jest zupełnie inny niż ten sklepowy, a nie chciałabym, żeby moje przetwory wyszły mdłe z powodu zbyt dużej ilości dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To będzie ok 4-5kilo nie obranej dyni ;) Zalewy powinno raczej zostać niż zabraknąć...
      Pozdrawiam i mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń
  2. Czy taka dynia nadaje się jako dodatek do obiadu mięsnego? Jednak ilość cukru mnie przeraża :) nie będzie za słodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że do obiadu raczej nie - jest w smaku zbyt "deserowa" ;) ale mimo wszystko polecam ja przygotować i nie obawiać się ilości cukru :) My też z początku mieliśmy pewne obawy, ale ponieważ już wcześniej jej u kogoś próbowaliśmy, postanowiliśmy nic nie zmieniać... I wyszła taka sama - pyszna, chrupiąca i w sam raz słodka :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)