niedziela, 20 października 2013

Wilgotne i korzenne ciasto marchewkowe

 Niby zwykłe, bardzo szybkie i proste ciasto ucierane.. a jednak wilgotność uzyskana za sprawą marchewki i oleju sprawia, że jeden kawałek okazuje się być niewystarczający ;) To ciasto jest przepyszne i wręcz rozpływa się w ustach! A do tego jeszcze ten niesamowity korzenny aromat... mmm... niebo w gębie! :)

Przepis nieco zmodyfikowany znalazłam na tej stronie. 


Składniki
- 3 jaja średniej wielkości
- 180 g cukru (dałam 195 g i nie wyszło za słodkie)
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru sproszkowanego
- ½ łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- ok. 250 g surowej, obranej marchwi

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20 cm – wysmarować ją masłem i oprószyć mąką. 

Obraną marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Mąkę przesiać do osobnej miski, wraz z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. 
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dolać olej, a następnie mąkę. Na koniec wmieszać startą marchew.

Wylać masę do foremki. Piec ok. 50 min. (grzałki góra – dół). Patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy. Ostudzić.
Smacznego!









4 komentarze:

  1. Prześlicznie wygląda w formie róży :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - to była pierwsza próba pieczenia w te formie i myślę, że udana :)

      Usuń
  2. Brakuje mi tylko kremu z serka :D
    Piekny ksztalt <3 Uwielbiam ciasto marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;)
      Nie pomyślałam o serku, ale przemyślę to w przyszłości :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)