Przepis nieco zmodyfikowany znalazłam na tej stronie.
Składniki
- 3 jaja średniej wielkości
- 180 g cukru (dałam 195 g i nie wyszło za słodkie)
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru sproszkowanego
- ½ łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- ok. 250 g surowej, obranej marchwi
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20 cm – wysmarować ją masłem i oprószyć mąką.
- 180 g cukru (dałam 195 g i nie wyszło za słodkie)
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru sproszkowanego
- ½ łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- ok. 250 g surowej, obranej marchwi
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20 cm – wysmarować ją masłem i oprószyć mąką.
Obraną marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Mąkę przesiać do osobnej miski, wraz z proszkiem
do pieczenia, solą i przyprawami.
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas
mieszając dolać olej, a następnie mąkę. Na koniec wmieszać startą marchew.
Wylać masę do foremki. Piec ok. 50 min. (grzałki góra – dół). Patyczek
włożony w środek ciasta powinien być suchy. Ostudzić.
Smacznego!
Smacznego!
Prześlicznie wygląda w formie róży :)
OdpowiedzUsuńDziękuję - to była pierwsza próba pieczenia w te formie i myślę, że udana :)
UsuńBrakuje mi tylko kremu z serka :D
OdpowiedzUsuńPiekny ksztalt <3 Uwielbiam ciasto marchewkowe :)
Dziękuję ;)
UsuńNie pomyślałam o serku, ale przemyślę to w przyszłości :)