A przepis znalazłam tutaj.
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 50 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
Na masę dyniową:
- 500 g obranej dyni
- 500 ml tłustego mleka
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii - rozcięta na pół, ziarenka
wyskrobane (można też dać 25 g cukru waniliowego)
- 2 duże jajka
Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę i
cukier puder do miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Całość
przecieramy w rękach uzyskując w ten sposób drobną kruszonkę. Dodajemy
rozbełtane jajko i mleko. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Rozgniatamy je na
gruby placek, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować masę dyniową. Dynie pokroić w kostkę i wrzucić do rondla
razem z cukrem i wanilią. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować
do miękkości dyni od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i
ostudzić.
Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki.
Wyłożyć nim wysmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na
kolejne 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 180ºC. Na ciasto
wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ryż albo suchą fasolę jaś. Piec przez 15
minut. Zdjąć papier i piec kolejne 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy
temperaturę piekarnika do 160ºC.
Rozbełtujemy dwa jajka, mieszamy z masą
dyniową i miksujemy ponownie blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy
30-35 minut w 160ºC (masa musi być sztywna). Wyjmujemy z piekarnika i
zostawiamy do ostudzenia.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
ale ma grubaśny spód! fajny :]
OdpowiedzUsuńwłaśnie przerabiam kilogramy dyni, szukam inspiracji i zapisuję Twój przepis!
Spód w rzeczywistości może wyjść nieco cieńszy (ja byłam zmuszona użyć mniejszej formy), ale myślę, że nie ma to tutaj większego wpływu na smak ;)
UsuńCieszę się i mam nadzieję, że będzie smakować :)
Świetne zdjęcia, Jamie ma rewelacyjne przepisy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A to mój pierwszy wypiek autorstwa Jamiego i z pewnością nie ostatni! ;)
UsuńUwielbiam ciasta z dynią za ich cudowny, jesienny kolor :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście - kolor jest nieziemski :)
UsuńBardzo mi się podoba, koniecznie do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje i mam nadzieję, ze posmakuje ;)
UsuńZdjęcia bardzo jesienne, ciekawe :) Tarta Jamiego Oliviera na pewno pyszna, wierzę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Jest na prawdę pyszna - polecam wypróbować :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń