sobota, 12 października 2013

Tarta dyniowa wg Jamiego Olivera

 Robiąc tą tartę obawiałam się, że masa dyniowa się nie zetnie, bo była bardzo rzadka. Obawy okazały się zupełnie niepotrzebne ;) Ta tarta jest PYSZNA! Masa dyniowa jest tak delikatna, że wręcz rozpływa sie w ustach! :) Poza tym ciasto jest bardzo proste i całkiem szybkie :) Koniecznie musicie ją wypróbować! Bardzo polecam! ;)

A przepis znalazłam tutaj.

Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki tortowej 
- 50 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
Na masę dyniową:
- 500 g obranej dyni 
- 500 ml tłustego mleka 
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii - rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane (można też dać 25 g cukru waniliowego)
- 2 duże jajka

Przygotowanie
Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę i cukier puder do miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Całość przecieramy w rękach uzyskując w ten sposób drobną kruszonkę. Dodajemy rozbełtane jajko i mleko. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Rozgniatamy je na gruby placek, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotować masę dyniową. Dynie pokroić w kostkę i wrzucić do rondla razem z cukrem i wanilią. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości dyni od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i ostudzić.

Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. 

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ryż albo suchą fasolę jaś. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i piec kolejne 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160ºC. 


Rozbełtujemy dwa jajka, mieszamy z masą dyniową i miksujemy ponownie blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 30-35 minut w 160ºC (masa musi być sztywna). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:










12 komentarzy:

  1. ale ma grubaśny spód! fajny :]
    właśnie przerabiam kilogramy dyni, szukam inspiracji i zapisuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód w rzeczywistości może wyjść nieco cieńszy (ja byłam zmuszona użyć mniejszej formy), ale myślę, że nie ma to tutaj większego wpływu na smak ;)
      Cieszę się i mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń
  2. Świetne zdjęcia, Jamie ma rewelacyjne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A to mój pierwszy wypiek autorstwa Jamiego i z pewnością nie ostatni! ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam ciasta z dynią za ich cudowny, jesienny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba, koniecznie do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia bardzo jesienne, ciekawe :) Tarta Jamiego Oliviera na pewno pyszna, wierzę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Jest na prawdę pyszna - polecam wypróbować :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)