Gorąco polecam każdemu, kto lubi kokosy! ;)
A przepis na nie znalazłam na tej stronie.
Składniki
- 2 ½ szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masła
- 250 g kokosu + do posypania z góry (można również pomieszać kokos z płatkami migdałowymi)
- 1 szklanka adwokatu
- ok. 500 g herbatników
Przygotowanie
Ugotować budyń. W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. ½ szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń, łyżka po łyżce. Następnie dodać stopniowo adwokat. Wyłączyć mikser i wmieszać kokos (lub kokos z migdałami).
W formie o wymiarach ok 35 x 24 cm rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nich rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto kokosem.
Wstawić do lodówki, na min 8 godz.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Ładnie się prezentuje. Jadłam kiedyś takie ciasto - faktycznie smaczne było.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam ;)
Usuńna tym zdjęciu to chyba nie z herbatnikami
OdpowiedzUsuńA jednak - najzwyklejsze w świecie herbatniki ;)
Usuń