poniedziałek, 5 listopada 2018

Ciasto rafaello z advocatem

 Proste i szybkie (bo bez pieczenia), a tak dobre, że nie sposób powstrzymać się od kolejnego kawałka ;) Co więcej - ciasto wcale nie jest za słodkie ani mdłe :) Trzeba tylko pamiętać, żeby przygotować je kilka(kilkanaście) godzin przed podaniem, aby herbatniki zdążyły zmięknąć. Później już nic tylko jeść ;)
Gorąco polecam każdemu, kto lubi kokosy! ;)

A przepis na nie znalazłam na tej stronie.

Składniki
- 2 ½ szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masła
- 250 g kokosu + do posypania z góry (można również pomieszać kokos z płatkami migdałowymi)
- 1 szklanka adwokatu
- ok. 500 g herbatników 

Przygotowanie
Ugotować budyń. W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. ½ szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.

Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń, łyżka po łyżce. Następnie dodać stopniowo adwokat. Wyłączyć mikser i wmieszać kokos (lub kokos z migdałami).

W formie o wymiarach ok 35 x 24 cm rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nich rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto kokosem.

Wstawić do lodówki, na min 8 godz.
Smacznego!

 Przepis bierze udział w akcji:
Ciasta bez pieczenia















4 komentarze:

  1. Ładnie się prezentuje. Jadłam kiedyś takie ciasto - faktycznie smaczne było.

    OdpowiedzUsuń
  2. na tym zdjęciu to chyba nie z herbatnikami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jednak - najzwyklejsze w świecie herbatniki ;)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)