wtorek, 28 lipca 2015

Mocno czekoladowa tarta z czereśniami

 Coś zdecydowanie dla czekoladoholików :) Kruchy, kakaowy spód z rewelacyjnym budyniem domowej roboty, zawierającym w sobie aż całą tabliczkę czekolady... Poukładane na wierzchu letnie owoce nie tylko idealnie dopełniają smaku całości ciasta, ale i dodają mu nie lada uroku :) U mnie są to czereśnie, ale równie dobrze można wykorzystać truskawki, borówki, maliny czy wiśnie. Bardzo, bardzo polecam (nie tylko zakochanym w brownie ;))!

Przepis znalazłam tutaj (wykorzystałam tylko inną formę do pieczenia i zmieniłam sposób przygotowania budyniu).

Składniki
Na kruchy spód:
- 160 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g masła, zimnego
- 1 jajko
Na budyń (creme patisserie):
- 300 ml mleka
- 3 żółtka
- 75 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 90 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- odszypułkowane czereśnie lub inne owoce, umyte i osuszone

Przygotowanie
Kruchy spód:

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o wymiarach 12 x 26 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Można także wykorzystać zwykłą formę na tartę (u mnie tortownica o średnicy 21 cm). Wyrównać, po nakłuwać widelcem. 
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 - 25 minut lub krócej - do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Budyń (creme patisserie):
W większym garnuszku zagotować 150-200ml mleka. Cukier utrzeć z żółtkami do białości (np. mikserem z końcówką do ubijania białek), dolać pozostałe mleko, wsypać wymieszane mąki i dalej zmiksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. 
Pastę wlać do zagotowanego mleka, mieszając cały czas drewnianą łyżką (na średniej mocy palnika). Od momentu zagotowania gotować około 1 min, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać ekstrakt z wanilii. 
Do gorącego kremu dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia w kremie.
Jeszcze ciepły budyń przelać na wystudzony spód od tarty, wyrównać. Na wierzchu ułożyć osuszone owoce. 
Smacznego! 
 

 

















3 komentarze:

  1. A jaka jest średnica foremki która jest na zdjeciach i czy te proporcje starcza do niej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie foremka miała średnicę 21 cm i proporcje były wystarczające :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)