niedziela, 2 sierpnia 2015

Kruche ciastka waniliowo - kakaowe

Zgodnie z nazwą - kruchuteńkie ciasteczka powstałe z połączenia dwóch rodzajów ciasta: waniliowego i kakaowego. Szybkie w przygotowaniu i bardzo uzależniające :) Gorąco polecam!

A wypatrzyłam je na tej stronie (od razu podaję zwiększone proporcje, bo robionych z oryginalnej wersji wcale nie było zbyt wiele i zdecydowanie za szybko znikały ;)).

Składniki
- 300g mąki pszennej + 2 łyżki
- 60g mąki ziemniaczanej
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (dałam cukru waniliowego)
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie 2-4 łyżeczki zimnej wody

Przygotowanie
Mąki i cukier puder przesiać. Dodać cukier z wanilią, zimne masło posiekane na mniejsze kawałki oraz żółtka. Wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, które następnie podzielić na dwie równe części.
Do jednej części dodać kakao, a do drugiej taką samą co kakao ilość mąki (także 2 łyżki). Obie części ponownie zagnieść, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody.
Gotowe ciasta zafoliować osobno i schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki, formując niewielkie kulki - nieco większe niż orzech laskowy lub (jeśli chcemy otrzymać większe ciastka) - nieco mniejsze niż orzech włoski.
Kuleczki układać jedną na drugiej, lekko przyciskając palcami tak, by się ze sobą skleiły. Następnie spłaszczać je zębami widelca, tworząc wzorek i formułując w ten sposób około 1cm grubości ciastko.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach i piec w 175-180'C przez około 17-20 minut lub krócej - do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu ciastka przechowywać w szczelnym pojemniku, aby zachowały swoją kruchość i świeżość.
Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:
Uczta pod gołym niebem






1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)