A przepis na niego wypatrzyłam tutaj.
Składniki
Na ciasto kakaowe:
- 120g mąki
pszennej
- 100g cukru
- 60g kakao
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 40ml oleju
- 120ml mleka
- 120ml zaparzonej
kawy
- 1 jajko
Na masę serową:
- 600g serka
kremowego typu Philadelphia (użyłam twarogu sernikowego z wiaderka)
- 75g cukru + 1
łyżka
- 5 listków
żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 200ml słodkiej
śmietany 30- 36%
- 130g truskawek
(świeżych lub mrożonych)
Dodatkowo:
- ok. 250 - 300g
świeżych truskawek do dekoracji
- starta
czekolada ( u mnie biała, ale może być też mleczna lub gorzka)
Przygotowanie
Ciasto:
W jednej misce wymieszać kawę z mlekiem, olejem i jajkiem. W drugiej
misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki z obu misek
połączyć, mieszając trzepaczką, do połączenia składników.
Ciasto przelać do
tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w
nagrzanym piekarniku ok. 20min (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa
serowa:
4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku) przełożyć
do garnka i namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. W drugim garnku namoczyć 1 listek
żelatyny (lub 1 płaską łyżeczkę żelatyny w proszku) w 1 łyżce zimnej wody.
Serek
wymieszać trzepaczką z 75g cukru. Napęczniałe 4 listki żelatyny (lub 3
łyżeczki) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Odłożyć i poczekać chwilę aż nieco ostygnie.
Dodać 3 łyżki serka z
cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka (ja od razu całość żelatyny dodałam cienkim strumieniem do masy serowej mieszając na dużych obrotach).
Masę serową odstawić na
chwilę na bok.
130g truskawek
zmiksować blenderem. 1 listek żelatyny (1 łyżeczkę) podgrzać, mieszając, aż
żelatyna się rozpuści. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na
sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Wmieszać delikatnie do
masy serowej.
W tym momencie można spróbować czy sernik jest wystarczająco słodki i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem do smaku.
Całość:
Zimne ciasto
ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
250g truskawek
umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na
obwodzie ciasta, wypukłą stroną do środka. Do środka wlać masę serową. Na górze
rozlać zmiksowane truskawki i widelcem zrobić szlaczek.
Ciasto wstawić do
lodówki, najlepiej na całą noc, aż stężeje.
Następnego dnia udekorować ciasto kawałkami
truskawek i startą czekoladą.
Smacznego!
Wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńNieskromnie przyznam, że to prawda :)
Usuń