środa, 27 lipca 2016

Ciasto "Dynastia"

 Przepyszne ciasto, składające się z kilku zupełnie różnych warstw, które wzajemnie cudownie się uzupełniają :) Znajdziemy tu ciasto kakaowe, kokosowe, galaretkę z brzoskwiniami oraz znakomity krem na bazie syropu brzoskwiniowego... Całość uzupełnia zwieńczenie z polewy z białej czekolady... Nie sądziłam, że brzoskwinie tak lubią się z kokosem :) Ciasto wymaga co prawda trochę pracy, ale rozkładając ją sobie na 2 dni nie odczuje się tego zbyt bardzo, a i efekt wynagrodzi wszystko ;) Bardzo, bardzo polecam, (nie tylko na specjalne okazje)!

 Przepis znaleziony na tej stronie (jedyne co postaram się zmodyfikować następnym razem to zwiększenie ilości kremu, żeby poszczególne warstwy jeszcze lepiej sie "skleiły")

Składniki
Na ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 125 g mąki pszennej tortowej
- 3 duże jajka (lub 4 mniejsze)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 1 pełna szklanka wiórków kokosowych (z górką)
Na galaretkę:
- 1 puszka brzoskwiń (bez syropu)
- 2 galaretki brzoskwiniowe (ewentualnie mogą być pomarańczowe)
- 700 ml wrzątku
Na krem:
- 250 ml syropu z brzoskwiń
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 60 g cukru
- 1,5 łyżki mąki pszennej (łyżki dość spore)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g bardzo miękkiego masła 
Na polewę:
- 7-8 łyżek śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
- herbatniki maślane (ok. 15 sztuk)

Przygotowanie
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku w około 2-minutowych odstępach czasu. Kolejno do masy maślano-jajecznej dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 2 części - do jednej dodajemy kakao, a do drugiej kokos.

Spód formy o wymiarach 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. Rozsmarowujemy pierwsze ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika. 
Pieczemy do suchego patyczka, ok. 15 - 20 minut. 
Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i pieczemy drugi biszkopt. 
Oba biszkopty studzimy do temperatury pokojowej.

Galaretka:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i kiedy przestygnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki. Galaretkę od czasu do czasu mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu, aż zacznie tężeć.

Krem:
150 ml syropu z brzoskwiń przelewamy do niewielkiego garnka i zagotowujemy razem z cukrem. Pozostałe 100 ml miksujemy z całym jajkiem oraz żółtkiem i mąkami. Przygotowujemy budyń, przelewamy go do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masło ocieplamy do temperatury pokojowej, po czym miksujemy na jasny puch i dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy do chwili aż krem będzie gładki i jednolity.

Całość:
W foremce umieszczamy biszkopt kakaowy i delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2-3 łyżki). Następnie wylewamy na niego tężejącą galaretkę i wstawiamy formę do lodówki na około pół godziny. 
Zastygniętą galaretkę smarujemy 2-3 łyżkami kremu i kładziemy na nim ciasto kokosowe, na które wykładamy resztę masy.
Ostatnią warstwę masy przykrywamy herbatnikami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Polewa:
W małym garnuszku podgrzewamy kremówkę (powinna być gorąca, ale nie może się zagotować). Po zdjęciu z palnika dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy tak długo aż się rozpuści. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki, tym razem na całą noc.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)