Przepis znaleziony na tej stronie (jedyne co postaram się zmodyfikować następnym razem to zwiększenie ilości kremu, żeby poszczególne warstwy jeszcze lepiej sie "skleiły")
Składniki
Na ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 125 g mąki pszennej tortowej
- 3 duże jajka (lub 4 mniejsze)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 1 pełna szklanka wiórków kokosowych (z górką)
Na galaretkę:
- 1 puszka brzoskwiń (bez syropu)
- 2 galaretki brzoskwiniowe (ewentualnie mogą być pomarańczowe)
- 700 ml wrzątku
Na krem:
- 250 ml syropu z brzoskwiń
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 60 g cukru
- 1,5 łyżki mąki pszennej (łyżki dość spore)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g bardzo miękkiego masła
Na polewę:
- 7-8 łyżek śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
- herbatniki maślane (ok. 15 sztuk)
Przygotowanie
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku w około 2-minutowych odstępach czasu. Kolejno do masy maślano-jajecznej dodajemy mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 2 części - do jednej dodajemy
kakao, a do drugiej kokos.
Spód formy o wymiarach 20x25 cm wykładamy papierem do
pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. Rozsmarowujemy pierwsze ciasto i
wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika.
Pieczemy do suchego patyczka,
ok. 15 - 20 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i pieczemy drugi
biszkopt.
Oba biszkopty studzimy do temperatury pokojowej.
Galaretka:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i kiedy przestygnie
dodajemy do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki. Galaretkę od czasu do czasu
mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu, aż zacznie tężeć.
Krem:
150 ml syropu z brzoskwiń przelewamy do niewielkiego
garnka i zagotowujemy razem z cukrem. Pozostałe 100 ml miksujemy z całym jajkiem oraz
żółtkiem i mąkami. Przygotowujemy budyń, przelewamy go do miski, przykrywamy
szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ocieplamy do temperatury pokojowej, po czym miksujemy na jasny puch i dodajemy do niego po
łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy do chwili aż krem będzie gładki i jednolity.
Całość:
W foremce umieszczamy biszkopt kakaowy i delikatnie
smarujemy go kremem (ok. 2-3 łyżki). Następnie wylewamy na niego tężejącą
galaretkę i wstawiamy formę do lodówki na około pół godziny.
Zastygniętą
galaretkę smarujemy 2-3 łyżkami kremu i kładziemy na nim ciasto kokosowe, na
które wykładamy resztę masy.
Ostatnią warstwę masy przykrywamy herbatnikami. Ciasto
wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Polewa:
W małym garnuszku podgrzewamy kremówkę (powinna być
gorąca, ale nie może się zagotować). Po zdjęciu z palnika dodajemy do niej
połamaną czekoladę i mieszamy tak długo aż się rozpuści. Lekko przestudzoną
polewę wylewamy na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki, tym razem na całą
noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)