Przepis na ciasto zaczerpnięty z tej strony.
Składniki
Na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 200 ml letniego mleka
- 1/3 kostki masła (ok. 66 g)
- 125 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Na farsz:
- 300 g jagód
- 250 g serka mascarpone
- 16 g cukru waniliowego
- cukier do smaku
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania bułeczek
- masło, cukier i mąka do kruszonki
Przygotowanie
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, dodać szczyptę
cukru i 1/3 mąki. Odstawić na 20 minut, by drożdże "ruszyły". Masło rozpuścić i ostudzić.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym, dodać jagody i ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku zwykłym cukrem. Ilość cukru zależy od tego,
jak bardzo kwaśne trafiły się jagody.
Do wyrośniętego zaczynu dodać rozpuszczone i przestudzone masło, cukier, całe jajko i
1 żółtko, szczyptę soli i pozostałą mąkę. Wyrabiać, aż ciasto przestanie się
kleić do rąk, w razie potrzeby podsypać więcej mąki. Odstawić do wyrośnięcia na
1-1,5 godziny.
Ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego kawałka
uformować placuszek. Na środku ułożyć po ok 1,5-2 łyżkach nadzienia z jagód, bardzo
starannie skleić brzegi. Uformować jagodziankę, zostawiając zlepienie na spodzie bułeczek.
Jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem, rozmieszanym
z odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie można posypać je kruszonką: ugnieść w dłoniach ok 2 łyżki miękkiego masła z 2 łyżkami
cukru i taką ilością mąki, aby tworzyły się grudki, ale też nie jedna zbita masa - kruszonka powinna byc w miarę sypka.
Jagodzianki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
ok. 20 minut, aż będą złote.
Smacznego!
U mnie tez jagodzianki;)
OdpowiedzUsuń