sobota, 23 lipca 2016

Jagodzianki z mascarpone

 To już drugi na blogu przepis na jagodzianki - wcześniej prezentowałam Wam takie bułeczki. Te przygotowane zostały z tego samego ciasta, które według mnie jest tak pyszne, wilgotne i mięciutkie, że nie czuję potrzeby wypróbowywania kolejnych, słowem - idealne! :) Zmieniłam natomiast farsz, a mianowicie zamiast zawijania bułeczek w same tylko jagody z cukrem, wzbogaciłam je o serek mascarpone, który przypominał o sobie już od jakiegoś czasu ;) Dodatek ten sprawia, że środek drożdżówek nie jest tak bardzo jagodowy jak w przypadku tradycyjnych jagodzianek i wydaje się bardziej kremowy... Nam bardzo smakowały, zachęcam do spróbowania :)

Przepis na ciasto zaczerpnięty z tej strony.

Składniki
Na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 200 ml letniego mleka
- 1/3 kostki masła (ok. 66 g)
- 125 g  cukru
- 25 g świeżych  drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Na farsz:
- 300 g jagód
- 250 g serka mascarpone
- 16 g cukru waniliowego
- cukier do smaku
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania bułeczek
- masło, cukier i mąka do kruszonki

Przygotowanie
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, dodać szczyptę cukru i 1/3 mąki. Odstawić na 20 minut, by drożdże "ruszyły". Masło rozpuścić i ostudzić.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym, dodać jagody i ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku zwykłym cukrem. Ilość cukru zależy od tego, jak bardzo kwaśne trafiły się jagody. 
Do wyrośniętego zaczynu dodać rozpuszczone i przestudzone masło, cukier, całe jajko i 1 żółtko, szczyptę soli i pozostałą mąkę. Wyrabiać, aż ciasto przestanie się kleić do rąk, w razie potrzeby podsypać więcej mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego kawałka uformować placuszek. Na środku ułożyć po ok 1,5-2 łyżkach nadzienia z jagód, bardzo starannie skleić brzegi. Uformować jagodziankę, zostawiając zlepienie na spodzie bułeczek.

Jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem, rozmieszanym z odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie można posypać je kruszonką: ugnieść w dłoniach ok 2 łyżki miękkiego masła z 2 łyżkami cukru i taką ilością mąki, aby tworzyły się grudki, ale też nie jedna zbita masa - kruszonka powinna byc w miarę sypka.
Jagodzianki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20 minut, aż będą złote.
Smacznego!  



1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)