Ciasto inspirowane przepisem z tej strony (część zmieniłam i jedyne co zmienię to dodam następnym razem troszkę więcej cukru).
Składniki
- 300 g purée z ugotowanych lub pieczonych buraków
- 220g mąki pszennej
- 100g gorzkiej czekolady
- 120g suszonych daktyli (można zastąpić zwykłym cukrem lub miodem)
- 120ml gorącej wody
- 80g oleju
- 80g miodu (można więcej - ciasto nie jest bardzo słodkie - ja zwiększę do 140 g )
- 3 jajka
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 220g mąki pszennej
- 100g gorzkiej czekolady
- 120g suszonych daktyli (można zastąpić zwykłym cukrem lub miodem)
- 120ml gorącej wody
- 80g oleju
- 80g miodu (można więcej - ciasto nie jest bardzo słodkie - ja zwiększę do 140 g )
- 3 jajka
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Buraki umyć, ugotować lub upiec w skórce do miękkości i
ostudzić. Rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sitko do powstania gładkiego
purée.
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia, a nastpęnie rozdrobnić razem z wodą za pomocą blendera na gładki mus
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z olejem, przestudzić
Jajka ubić przez 2-3 minuty. Dodać mus daktylowy oraz purée buraczane i zmiksować
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub na nikich obrotach miksera. Dodać kakao, czekoladę z olejem, miód oraz ekstrakt z wanilii i wszystko jeszcze raz wymieszać.
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia, a nastpęnie rozdrobnić razem z wodą za pomocą blendera na gładki mus
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z olejem, przestudzić
Jajka ubić przez 2-3 minuty. Dodać mus daktylowy oraz purée buraczane i zmiksować
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub na nikich obrotach miksera. Dodać kakao, czekoladę z olejem, miód oraz ekstrakt z wanilii i wszystko jeszcze raz wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem
i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w 170 stopniach
przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić
(dodatkowo można polać polewą czekoladową).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)