Przepis znaleziony tutaj.
Składniki
Na masę budyniową:
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki
ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki
pszennej
- 1 i 1/2 szklanki
mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 30 %
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru
wanilinowego
- 1 łyżka soku z
cytryny
- 1 łyżka rumu (dałam wódkę)
Na poncz (można zwiększyć o połowę lub dwukrotnie, dla łatwiejszego nasączania):
- 100 ml dobrego soku
pomarańczowego
- 50 ml rumu lub wódki
Dodatkowo:
- ok. 30 sztuk
podłużnych biszkoptów
- 3-4 łyżki konfitury
malinowej lub z czarnej porzeczki (u mnie porzeczkowa)
- 4 łyżki płatków
migdałowych (pominęłam)
Przygotowanie
Masa budyniowa:
Połowę mleka (3/4 szklanki) zagotować razem z cukrami.
Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka i obie mąki zmiksować. Mieszankę wlać
na gotujące się mleko, jednocześnie szybko mieszając. Doprowadzić do wrzenia, cały czas dobrze mieszając, by nie
powstały grudki. Ugotowany budyń przykryć folią tak, aby dotykała wierzchu masy i odstawić do wystygnięcia. Masło wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce ostudzonego
budyniu, miksując po każdej z nich. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać sok z cytryny, a
następnie rum (lub wódkę). Krótko zmiksować.
Poncz:
Składniki ponczu wymieszać.
Całość:
Formę o wymiarach 21 x 21 cm ( może też być tortownica o
średnicy 24 cm - u mnie podłużna forma o dolnych wymiarach 10 x 32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Każdy biszkopt zanurzać na sekundę w ponczu i układać ściśle na dnie formy. Za pomocą pędzelka dodatkowo nasączyć je z wierzchu.
Na ciastka wyłożyć równomiernie, małymi kleksami połowę konfitury i rozsmarować tak, aby znajdowała się także w szczelinach między biszkoptami - najprościej nożykiem.
Na konfiturę wyłożyć połowę kremu.
Ułożyć drugą
warstwę nasączonych biszkoptów, które kolejno także dodatkowo nasączyć z wierzchu pędzelkiem. Nałożyć resztę konfitury i przykryć drugą
częścią kremu.
Dodatkowo wierzch można udekorować płatkami migdałów, uprażonymi uprzednio na suchej patelni. Wstawić do lodówki na
ok 2 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)