wtorek, 9 sierpnia 2016

Ciasto "Malakoff"

 Ciasto o intrygującej nazwie, bez pieczenia, dość łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego... taaakie pyszne... :) Tworzą je biszkopty, nasączone pomarańczowym ponczem (dla dorosłych), pomiędzy którymi znajduje się "kwaskowata" konfitura i delikatna masa budyniowa... Połączenie idealne, w którym słodycz kremu przełamuje kwaśność czarnej porzeczki... Bardzo, bardzo polecam, a sama z pewnością powtórzę! :)

Przepis znaleziony tutaj.

Składniki

Na masę budyniową:
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 30 %
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka rumu (dałam wódkę)
Na poncz (można zwiększyć o połowę lub dwukrotnie, dla łatwiejszego nasączania):
- 100 ml dobrego soku pomarańczowego
- 50 ml rumu lub wódki
Dodatkowo:
- ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów
- 3-4 łyżki konfitury malinowej lub z czarnej porzeczki (u mnie porzeczkowa)
- 4 łyżki płatków migdałowych (pominęłam)

Przygotowanie
Masa budyniowa:
Połowę mleka (3/4 szklanki) zagotować razem z cukrami. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka i obie mąki zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko, jednocześnie szybko mieszając. Doprowadzić do wrzenia, cały czas dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykryć folią tak, aby dotykała wierzchu masy i odstawić do wystygnięcia. Masło wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, miksując po każdej z nich. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać sok z cytryny, a następnie rum (lub wódkę). Krótko zmiksować.
Poncz:
Składniki ponczu wymieszać.
Całość:
Formę o wymiarach 21 x 21 cm ( może też być tortownica o średnicy 24 cm - u mnie podłużna forma o dolnych wymiarach 10 x 32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. 
Każdy biszkopt zanurzać na sekundę w ponczu i układać ściśle na dnie formy. Za pomocą pędzelka dodatkowo nasączyć je z wierzchu. 
Na ciastka wyłożyć równomiernie, małymi kleksami połowę konfitury i rozsmarować tak, aby znajdowała się także w szczelinach między biszkoptami - najprościej nożykiem. 
Na konfiturę wyłożyć połowę kremu. 
Ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, które kolejno także dodatkowo nasączyć z wierzchu pędzelkiem. Nałożyć resztę konfitury i przykryć drugą częścią kremu.
Dodatkowo wierzch można udekorować płatkami migdałów, uprażonymi uprzednio na suchej patelni. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Smacznego!
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)