Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe".
Składniki
Na ciasto:
- 3/4 szkl cukru
- 6 jajek
- 1 op cukru waniliowego (16g)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę chałwową:
- 2 szkl mleka
- 4 żółtka
- 8 łyżek cukru
- 1 op cukru waniliowego (16g)
- 1 op budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300g masła roślinnego
- 250g chałwy
Na masę czekoladową:
- 3 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 100g gorzkiej czekolady
- 250g masła
- 1 łyżka kakao
Na poncz:
- 0,5 szklanki wódki
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- kilka kropli aromatu rumowego
Ponadto:
- 150g okrągłych biszkoptów
Przygotowanie
Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka
po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund. Na koniec dodac cukier waniliowy i wymieszać na wysokich obrotach. Dalej
miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
Do oddzielnej miseczki przesiać mąkę i wymieszać ją z kakao i proszkiem do pieczenia. Zmieszane suche składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać olej i wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej
papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 25x40cm. Piec ok 20min w
temp. 180'C (do suchego patyczka).
Masa chałwowa:
Jedną szklankę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem
waniliowym. Następnie dodać obie mąki, budyń oraz pozostałą szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko, jednocześnie intensywnie mieszając. Zagotować, zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu i ostudnić. Masło ocieplić do temperatury pokojowej.
Masło utrzeć i stopniowo, łyżka po łyżce dodawać przestudzony budyń, miksując na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodać pokruszoną w rękach
chałwę i delikatnie wymieszać.
Masa czekoladowa:
Jajka ubić na parze z cukrem i rozpuszczoną czekoladą. Ostudzić.
Masło utrzeć. Dodać schłodzoną masę czekoladową oraz kakao i wymieszać.
Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać.
Całość:
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Pierwszy płat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem tak, aby ciasto w dotyku było wyraźnie mokre. Wyłożyć połowę masy chałwowej.
Na masie ułożyć biszkopty i
rozsmarować masę czekoladową. Przykryć drugim płatem ciasta, który także naponczować. Posmarować
resztą masy chałwowej. Dowolnie udekorować (ja "pochlapałam" ciasto rozpuszczoną czekoladą).
Smacznego!
masa chałwowa musi być pyszna... a do tego poncz - super ciasto :)
OdpowiedzUsuńA taka brązowa warstwa na samym spodzie? Z przepisu zrozumiałam, że pierwszą warstwą jest biały biszkopt.
OdpowiedzUsuńNa spodzie jest biszkopt, ale kakaowy :) W przepisie nie ma w ogóle białego ciasta :) Pozdrawiam
Usuńdo masy czekoladowej maja być całe jajka, czy tylko żółtka
UsuńCałe jajka :)
UsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić czymś wódkę do nasaczenia biszkoptu gdyż nie mogę spożywać alkoholu
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić herbatą z cukrem i ew. dodatkowo z cytryną lub aromatem rumowym :)
UsuńDziękuję bardzo, ciasto wyglada rewelacyjnie ale bałam sie ze brak dodatku alkoholu zniweczy jego smak
OdpowiedzUsuńChałwa waniliowa czy śmietankowa?
OdpowiedzUsuńObojętne, ja dawałam bodajże waniliową ☺
Usuń