czwartek, 13 października 2016

Ciasto chałwowe

 Oto ciasto, którym już od dobrych paru lat zachwyca się każdy, kto go tylko spróbuje, które robiło furorę na nie jednej imprezie/spotkaniu rodzinnym, a któremu dopiero niedawno zdołałam zrobić zdjęcia ;) Mówiąc krótko - jest rewelacyjne :) Chociaż dodatek chałwy nie jest znikomy, to dzięki połączeniu jej z mocno czekoladową masą, ciasto nie jest ani mdłe ani przesłodzone. Wszystko w nim do siebie pasuje i tak się uzupełnia, że sądzę, iż posmakuje także tym, którzy za chałwą samą w sobie nie przepadają :) Tutaj smaki tak się równoważą, że każdy poprosi Was o przepis :) Bardzo, bardzo polecam!

Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe".

Składniki
Na ciasto:
- 3/4 szkl cukru
- 6 jajek
- 1 op cukru waniliowego (16g)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę chałwową:
- 2 szkl mleka
- 4 żółtka
- 8 łyżek cukru
- 1 op cukru waniliowego (16g)
- 1 op budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300g masła roślinnego
- 250g chałwy 
Na masę czekoladową:
- 3 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 100g gorzkiej czekolady
- 250g masła
- 1 łyżka kakao
Na poncz:
- 0,5 szklanki wódki
- 1,5 szklanki wody 
- 1 łyżeczka cukru 
- kilka kropli aromatu rumowego
Ponadto:
- 150g okrągłych biszkoptów
Przygotowanie
Ciasto: 
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund. Na koniec dodac cukier waniliowy i wymieszać na wysokich obrotach. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
Do oddzielnej miseczki przesiać mąkę i wymieszać ją z kakao i proszkiem do pieczenia. Zmieszane suche składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać olej i wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 25x40cm. Piec ok 20min w temp. 180'C (do suchego patyczka).
Masa chałwowa:  
Jedną szklankę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać obie mąki, budyń oraz pozostałą szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko, jednocześnie intensywnie mieszając. Zagotować, zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu i ostudnić. Masło ocieplić do temperatury pokojowej.  
Masło utrzeć i stopniowo, łyżka po łyżce dodawać przestudzony budyń, miksując na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodać pokruszoną w rękach chałwę i delikatnie wymieszać.
Masa czekoladowa:  
Jajka ubić na parze z cukrem i rozpuszczoną czekoladą. Ostudzić.
Masło utrzeć. Dodać schłodzoną masę czekoladową oraz kakao i wymieszać.
Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać.
Całość:
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Pierwszy płat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem tak, aby ciasto w dotyku było wyraźnie mokre. Wyłożyć połowę masy chałwowej. 
Na masie ułożyć biszkopty i rozsmarować masę czekoladową. Przykryć drugim płatem ciasta, który także naponczować. Posmarować resztą masy chałwowej. Dowolnie udekorować (ja "pochlapałam" ciasto rozpuszczoną czekoladą).
Smacznego!


11 komentarzy:

  1. masa chałwowa musi być pyszna... a do tego poncz - super ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A taka brązowa warstwa na samym spodzie? Z przepisu zrozumiałam, że pierwszą warstwą jest biały biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na spodzie jest biszkopt, ale kakaowy :) W przepisie nie ma w ogóle białego ciasta :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. do masy czekoladowej maja być całe jajka, czy tylko żółtka

      Usuń
  3. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zastąpić czymś wódkę do nasaczenia biszkoptu gdyż nie mogę spożywać alkoholu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić herbatą z cukrem i ew. dodatkowo z cytryną lub aromatem rumowym :)

      Usuń
  5. Dziękuję bardzo, ciasto wyglada rewelacyjnie ale bałam sie ze brak dodatku alkoholu zniweczy jego smak

    OdpowiedzUsuń
  6. Chałwa waniliowa czy śmietankowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętne, ja dawałam bodajże waniliową ☺

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)