Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki (na
1 dużą lub dwie małe chałki):
- 500 g
mąki
- 20 g
świeżych drożdży
- 50 g
drobnego cukru
- 16
g cukru wanilinowego
- 150
ml ciepłego mleka
- 1/3
łyżeczki soli
- 1
duże jajko
- 60 g
masła
Dodatkowo:
- 1
jajko + łyżka mleka do posmarowania
Na kruszonkę (ja zawsze robię na oko, tu podaję proporcje za autorką):
- 3
łyżki mąki
- 3
łyżki drobnego cukru
- 3
łyżki masła
Przygotowanie
Do
misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek i wsypać rozkruszone drożdże.
Zasypać cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Wymieszać z 2-3 łyżkami mąki,
tak, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut.
Gdy
rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki: sól, roztrzepane jajko, resztę ciepłego mleka,
roztopione masło i wrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto
nie powinno się kleić. W razie potrzeby można dodać trochę mąki, ale nie za wiele. Uformować
kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (około 1,5h).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i krótko zagnieść. Podzielić na 4
równe części. Z każdej zrobić wałek grubszy na środku, a zwężający się na
końcach. Następnie zapleść warkocz (autorka odwołuje do instrukcji tutaj) - w dużym skrócie polega to na braniu pierwszego z brzegu wałka (np. z lewej strony) i przekładania go na przemian przez kolejne 3 wałki. Kolejno bierzemy następny wałek z tej samej strony i również przekładamy go naprzemiennie przez kolejne 3.
Gotową chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub włożyć do
foremki, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia.
Po tym
czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy między palcami).
Chałkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut (lub do momentu, gdy ładnie się zarumieni). Kroić po
wystudzeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)