wtorek, 18 października 2016

Chałka

Znakomita chałka domowej roboty, bo jak się okazuje ten słodki chlebek wcale nie musi być suchy, wiecznie czerstwy czy po prostu niesmaczny... Ten wypiek smakuje jak z najlepszej piekarni i znika tak szybko, że dopiero za 4 razem zdołałam zrobić mu zdjęcia w całej okazałości :) Chałeczka wychodzi mięciutka, "gliniasta" (czyli taka, jak najbardziej lubimy w ciastach drożdżowych) i dość długo trzymająca świeżość. Słodka w sam raz, pyszna z samym masełkiem lub dżemem albo innym ulubionym dodatkiem... Bardzo polecam!

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki (na 1 dużą lub dwie małe chałki):
- 500 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g drobnego cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 150 ml ciepłego mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 60 g masła
Dodatkowo:
- 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania
Na kruszonkę (ja zawsze robię na oko, tu podaję proporcje za autorką):
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżki masła

Przygotowanie
Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek i wsypać rozkruszone drożdże. Zasypać cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Wymieszać z 2-3 łyżkami mąki, tak, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut. 
Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki: sól, roztrzepane jajko, resztę ciepłego mleka, roztopione masło i wrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby można dodać trochę mąki, ale nie za wiele. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (około 1,5h). 
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i krótko zagnieść. Podzielić na 4 równe części. Z każdej zrobić wałek grubszy na środku, a zwężający się na końcach. Następnie zapleść warkocz (autorka odwołuje do instrukcji tutaj) - w dużym skrócie polega to na braniu pierwszego z brzegu wałka (np. z lewej strony) i przekładania go na przemian przez kolejne 3 wałki. Kolejno bierzemy następny wałek z tej samej strony i również przekładamy go naprzemiennie przez kolejne 3.
Gotową chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub włożyć do foremki, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. 
Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy między palcami).
Chałkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut (lub do momentu, gdy ładnie się zarumieni). Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)