środa, 5 października 2016

Muffinki z gruszkami i cynamonem

 Wilgotne, owocowe, jesienne, pyszne! Babeczki te, dzięki kawałkom gruszek oraz świetnie łączącego się z nimi cynamonu mają niesamowicie jesienny smak i aromat... Bardzo polecam, bo jak każde muffinki są ekspresowe do wykonania, a przy tym taaaaakie dooobre! :)

Przepis pochodzi stąd (zamieniłam imbir wspomnianym cynamonem).

Składniki 
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru (dałam ok 130)
- 75 g jasnego brązowego cukru + do posypania muffin przed pieczeniem
- 1 łyżeczka cynamonu
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 125 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 300 g gruszek, obranych i pokrojonych w niedużą kostkę (ok 2,5 dużej gruszki)

Przygotowanie
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy oraz cynamon.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: śmietanę, olej, miód i roztrzepane jajka. 
Składniki mokre połączyć ze składnikami suchymi i krótko wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera - tylko do połączenia. Dodać pokrojone gruszki i wymieszać. 
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto podzielić pomiędzy 12 foremek. Każdą muffinkę posypać brązowym cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę).
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Wyjąć, przestudzić lekko na drucianej siatce.
Smacznego!
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)