Przepis pochodzi stąd (zamieniłam imbir wspomnianym cynamonem).
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru (dałam ok 130)
- 75 g jasnego brązowego cukru + do posypania muffin przed
pieczeniem
- 1 łyżeczka cynamonu
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 125 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 300 g gruszek, obranych i pokrojonych
w niedużą kostkę (ok 2,5 dużej gruszki)
Przygotowanie
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę,
proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy oraz cynamon.
W drugim naczyniu wymieszać
składniki mokre: śmietanę, olej, miód i roztrzepane jajka.
Składniki mokre połączyć ze składnikami suchymi i krótko wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera - tylko do połączenia. Dodać
pokrojone gruszki i wymieszać.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto
podzielić pomiędzy 12 foremek. Każdą muffinkę posypać brązowym cukrem (około pół
łyżeczki na muffinkę).
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut, do tzw.
suchego patyczka.
Wyjąć, przestudzić lekko na drucianej siatce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)