Przepis wypatrzyłam tutaj.
Składniki
Na ciasto:
- 320 g mąki pszennej + trochę do podsypywania
- 200 ml mleka
- 10 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju lub masła
Na nadzienie:
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 50 g cukru waniliowego lub zwykłego (można pomieszać: ja dałam ok 42 g zwykłego i 8 g waniliowego)
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania pierogów z wierzchu
Przygotowanie
Ciasto:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać 100 ml letniego (ale nie gorącego!) mleka oraz 3 łyżki mąki, odebranej z całości, jaka będzie potrzebna. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu, na około 15-20 min.
Do dużej miski przesiać pozostałą mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, sól i wszystkie składniki wymieszać. Pod koniec dodać olej lub masło i wyrobić gładkie, elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5h)
Nadzienie:
Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać cukier oraz 1 żółtko.
Całość:
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, dość cienko rozwałkować, w miarę potrzeby podsypując dodatkowo mąką (ale nie za wiele).
Szklanką lub okrągłą foremką wykroić krążki, na każdy z nich nałożyć nadzienie, brzegi ciasta zlepić tak jak pierogi.
Bułeczki odkładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 190'C.
Pierożki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 15-25 min, do zrumienienia (ja piekłam 15).
Smacznego!
Jak ciekawie to wygląda. :) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/
OdpowiedzUsuńPychotki :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają :)
bardzo ładne :) podkradłabym kilka
OdpowiedzUsuńidealne pierogi, wspaniały przepis, a na zdjęciach prezentują się przepięknie i bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń