Składniki
Na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na poncz:
- ok 1/2 szklanki wiśniówki
- ok 1/2 szklanki wody
Na krem z Nutellą:
- 250g masła
- 200g Nutelli
Na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- ok. 500g wiśni z nalewki (jeśli takowych nie posiadamy, możemy przełożyć wiśnie do słoika, zalać wódką i pozostawić na 24h)
- opcjonalnie: ok 50g czekolady gorzkiej lub mlecznej do starcia do dekoracji (ja tym razem "pochlapałam ciasto rozpuszczona czekoladą)
Przygotowanie
Jeśli z braku wiśni z nalewki, przygotowujemy je poprzez zalanie wódką w słoiku - po upływie 24 godzin dokładnie odsączamy na sitku.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
Do oddzielnej miseczki przesiać mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Suche składniki delikatnie połączyć z masą jajeczną za pomocą szpatułki lub na najniższych obrotach miksera - tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w nagrzanym do 170'C piekarniku przez ok 25 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.
Wierzch ciasta ściąć, aby poncz lepiej się wchłaniał. Wiśniówkę wymieszać z wodą w proporcji pół na pół lub według uznania. Solidnie nasączyć biszkopt, w razie potrzeby dorabiając ponczu.
Krem z Nutellą:
Masło utrzeć na puszystą masę i dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę.
Krem wyłożyć na upieczony i nasączony biszkopt. Na wierzchu ułożyć odsączone wiśnie, delikatnie wciskając je w krem.
Bita śmietana:
Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości chłodnej wody i poczekać aż
napęcznieje. Następnie podgrzać do rozpuszczenia, ale nie doprowadzić do
zagotowania (!) i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę.
Wymieszać i wyłożyć na krem z wiśniami. Dowolnie udekorować.Smacznego!
Bajeczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńIdę po talerzyk. Dostanę kawałek? ;)
OdpowiedzUsuńCiasto super, ale krem masło z nutella?
OdpowiedzUsuńZamiast masła lepiej wykorzystać serek mascarpone. Dużo smaczniej i zdrowiej,
Szczerze mówiąc ja również nie przepadam za kremami maślanymi i robiąc to ciasto po dłuższej przerwie, zastanawiałam się nad taką zamianą... Jednak Nutella z serkiem dałaby już inny efekt i aby krem nadal pozostał tak bardzo czekoladowy, trzeba byłoby dodać więcej nutelli lub dodatkowo czekolade... Generalnie takie ciasta do zdrowych nie należą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przepisy modyfikować wedle uznania :) Tego kremu wiele nie jest w stosunku do pozostałych warstw i ja taką wersję polecam. Pozdrawiam :)
UsuńSzczerze mówiąc ja również nie przepadam za kremami maślanymi i robiąc to ciasto po dłuższej przerwie, zastanawiałam się nad taką zamianą... Jednak Nutella z serkiem dałaby już inny efekt i aby krem nadal pozostał tak bardzo czekoladowy, trzeba byłoby dodać więcej nutelli lub dodatkowo czekolade... Generalnie takie ciasta do zdrowych nie należą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przepisy modyfikować wedle uznania :) Tego kremu wiele nie jest w stosunku do pozostałych warstw i ja taką wersję polecam. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Ciasto pyszne 👍
OdpowiedzUsuńJak myslicie 4 jaka a 2szkl suchych skladnikow🤔......pani pisze ciasto wylac ....
OdpowiedzUsuńRobie wlasnie I łyzka stoi 😃
A robiła Pani ciasto zgodnie z opisem przygotowania? Proporcje składników są dobre, ciasto może wyjść dość gęste, nie będzie rzadkie jak przy naleśnikach, ale spokojnie nadające się do wyłożenia do formy i rozsmarowania po jej dnie.
Usuń