środa, 7 grudnia 2016

Pomarańczowa Marlenka

Szybkie i całkiem proste ciasto, do przygotowania którego nie musimy odpalać piekarnika :) Tworzą je dwie bowiem tylko dwie części - kakaowe herbatniki oraz rewelacyjny krem budyniowy, wzbogacony o masę kajmakową i pomarańczowy akcent. Nie przypuszczałam, że takie połączenie może przynieść tak zgrany duet i tak wyśmienity efekt :) Chociaż kremu jest sporo to ciasto w żadnym razie nie jest mdłe czy też przesłodzone. Pomarańczowy aromat w postaci skórki pomarańczy czyni je ponadto nieco świątecznym... Naprawdę bardzo polecam! :)

Przepis znaleziony tutaj.

Składniki
Na masę budyniową:
- 1 litr tłustego mleka
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duża pomarańcza o grubej skórce
- 300 g miękkiego masła
- 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)
Dodatkowo:
- 2 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 g)

Przygotowanie
Obie mąki oraz żółtka miksujemy z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i otartą ze sparzonej pomarańczy skórką (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka).
Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. 
Lekko przestudzony budyń przykrywamy szczelnie folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchniej warstwy budyniu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ocieplamy do temperatury pokojowej.

Miękkie masło miksujemy na jasną, puszystą masę, a następnie, miksując na niskich obrotach miksera, dodajemy łyża po łyżce masę krówkową.
Kiedy składniki się połączą, dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce wystudzony budyń. Miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą następnie dzielimy na 5 równych części (ja zważyłam miskę z masą i po odjęciu wagi miski, podzieliłam wagę samej masy na 5).

Spód formy o wymiarach 20x25 cm wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy (ja użyłam prostokątnej formy o wymiarach ok. 12x34cm). Układamy kolejną warstwę herbatników i rozsmarowujemy kolejną część masy. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc na masie. 
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc aby zastygło i się schłodziło, a następnie delikatnie oprószamy je kakao.
Smacznego!
 









4 komentarze:

  1. Prezentuje się imponująco! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite:)zastanawiam się,czy z jasnymi herbatnikami bardzo ucierpialoby na smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie:) Tylko z wyglądu byłoby bardziej... "nudne" :)

      Usuń
    2. Wzięłam "nudę"pod uwagę haha

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)