Przepis znaleziony tutaj.
Składniki
Na masę budyniową:
- 1 litr tłustego mleka
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duża pomarańcza o grubej skórce
- 300 g miękkiego masła
- 300 g miękkiego masła
- 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)
Dodatkowo:
- 2 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 g)
Przygotowanie
Obie mąki oraz żółtka miksujemy z 200 ml mleka. Resztę
mleka zagotowujemy z cukrem i otartą ze sparzonej pomarańczy skórką (tylko
pomarańczowa część, biała jest gorzka).
Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia.
Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia.
Lekko przestudzony budyń przykrywamy szczelnie folią
spożywczą tak, aby dotykała wierzchniej warstwy budyniu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ocieplamy do temperatury pokojowej.
Miękkie masło miksujemy na jasną, puszystą masę, a następnie, miksując na niskich obrotach miksera, dodajemy łyża po łyżce masę krówkową.
Kiedy składniki się połączą, dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce wystudzony budyń. Miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą następnie dzielimy na 5 równych części (ja zważyłam miskę z masą i po odjęciu wagi miski, podzieliłam wagę samej masy na 5).
Spód formy o wymiarach 20x25 cm wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy (ja użyłam prostokątnej formy o wymiarach ok. 12x34cm). Układamy kolejną warstwę herbatników i rozsmarowujemy kolejną część masy. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc na masie.
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc aby zastygło i się schłodziło, a
następnie delikatnie oprószamy je kakao.
Smacznego!
Smacznego!
Prezentuje się imponująco! :)
OdpowiedzUsuńSmakowite:)zastanawiam się,czy z jasnymi herbatnikami bardzo ucierpialoby na smaku?
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie:) Tylko z wyglądu byłoby bardziej... "nudne" :)
UsuńWzięłam "nudę"pod uwagę haha
Usuń