niedziela, 18 grudnia 2016

Sernik z pierniczkami

 Pyszny, kremowy serniczek, wzbogacony o świąteczny akcent w postaci pierniczków z powidłami, które to pięknie się prezentują po przekrojeniu ciasta :) Wierzch z polewy czekoladowej idealnie dopełnia całość i podkreśla piernikowe wnętrze... Polecam zwłaszcza w okresie przedświątecznym, jak i na same święta! :)

Przepisz pochodzi z tej strony.

Składniki
Na spód:

- 160 g herbatników

- 90 g miękkiego masła

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

- 1 łyżeczka cukru pudru

Na masę serową:

- 800 g tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

- 5 jajek

- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)

- 1 szklanka cukru

- 1 budyń waniliowy

Na polewę:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 5-6 łyżek kremówki
Dodatkowo:

- 2 opakowania pierniczków w czekoladzie z powidłami śliwkowymi

Przygotowanie
Spód:
Ciasteczka mielimy blenderem lub rozkruszamy wałkiem. Dodajemy przyprawy, cukier i miękkie masło i całość dokładnie mieszamy (ja zmiksowałam w robocie). Powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy ok 24 cm i dociskamy tak, aby spód był zwarty. Formę wstawiamy na ok 15 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Jajka ubijamy z cukrem, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy zmielony ser. Miksujemy na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy śmietanę i budyń (proszek). Miksujemy jeszcze ok 2 minuty.
Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na spodzie z ciastek układamy dość ciasno pierniczki. 
Na pierniczki delikatnie wylewamy masę serową. 
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy ok 50 - 60 minut (ja piekłam 60 min, ale powinnam była wyjąć go nieco wcześniej - być może już 50 min wystarczy). Nie pozwólmy by góra zbytnio się spiekła - w razie konieczności ciasto można przykryć folią aluminiową. Po naciśnięciu na środek sernika powinien on stawiać bardzo delikatny opór (jeśli nie przepieczemy sernika, będzie on delikatny i kremowy). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Polewa:
Kiedy sernik jest zimny, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej topimy czekoladę ze śmietanką i mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni sernika i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!


3 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)