Przepisz pochodzi z tej strony.
Składniki
Na spód:
- 160 g herbatników
- 90 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do
piernika
- 1 łyżeczka cukru pudru
Na masę serową:
- 800 g tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 5 jajek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
Na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5-6 łyżek kremówki
Dodatkowo:
- 2 opakowania pierniczków w
czekoladzie z powidłami śliwkowymi
Przygotowanie
Spód:
Ciasteczka mielimy blenderem lub rozkruszamy wałkiem.
Dodajemy przyprawy, cukier i miękkie masło i całość dokładnie mieszamy (ja zmiksowałam w robocie). Powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy ok 24 cm i dociskamy tak, aby spód był zwarty. Formę wstawiamy na ok 15 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy
masę serową.
Masa serowa:
Jajka ubijamy z cukrem, a kiedy utworzą jednolitą masę
dodajemy zmielony ser. Miksujemy na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy śmietanę
i budyń (proszek). Miksujemy jeszcze ok 2 minuty.
Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na spodzie z ciastek
układamy dość ciasno pierniczki.
Na pierniczki delikatnie wylewamy masę serową.
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy ok 50 - 60
minut (ja piekłam 60 min, ale powinnam była wyjąć go nieco wcześniej - być może już 50 min wystarczy). Nie pozwólmy by góra zbytnio się spiekła - w razie konieczności ciasto można przykryć folią aluminiową. Po naciśnięciu na środek
sernika powinien on stawiać bardzo delikatny opór (jeśli nie przepieczemy sernika,
będzie on delikatny i kremowy). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do
całkowitego wystygnięcia.
Polewa:
Kiedy sernik jest zimny, przygotowujemy polewę. W kąpieli
wodnej topimy czekoladę ze śmietanką i mieszamy do chwili uzyskania jednolitej
masy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni sernika i odstawiamy do
zastygnięcia.
Smacznego!
prezentuje się fantastycznie :-)
OdpowiedzUsuńcudowny :)
OdpowiedzUsuńteż taki robię :)pycha
OdpowiedzUsuń