Przepis znaleziony tutaj.
Składniki
- 1 paczka wafli
- 200g masła (jedna mała kostka - ważne, żeby było to prawdziwe masło)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2/3 szklanki mleka
- 200g masła (jedna mała kostka - ważne, żeby było to prawdziwe masło)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2/3 szklanki mleka
- 1 i 1/3 szklanki zmielonych orzechów np. włoskich, migdałów, laskowych
Przygotowanie
Masło, cukier, cukier wanilinowy i mleko zagotować razem w rondelku. Dodać zmielone orzechy, wymieszać i gotować 10-15 minut, aż masa zgęstnieje, uważając, aby się nie przypaliła. Przestudzić. Lekko ciepłą masą smarować wafle, które następnie obciążyć deską do krojenia i czymś ciężkim np. słoikami wypełnionymi wodą. Pozostawić na 2-3 godziny lub całą noc, aby się zespoiły.
Masło, cukier, cukier wanilinowy i mleko zagotować razem w rondelku. Dodać zmielone orzechy, wymieszać i gotować 10-15 minut, aż masa zgęstnieje, uważając, aby się nie przypaliła. Przestudzić. Lekko ciepłą masą smarować wafle, które następnie obciążyć deską do krojenia i czymś ciężkim np. słoikami wypełnionymi wodą. Pozostawić na 2-3 godziny lub całą noc, aby się zespoiły.
Smacznego!
Wieki nie jadłam takich domowych wafli:)
OdpowiedzUsuń