sobota, 8 kwietnia 2017

Wafle z masą orzechową

 To kolejne już na blogu "batoniki" w formie wafelków przekładanych słodką masą (wcześniej prezentowałam Wam już Knoppersy i wafle z masa kakaową). Tym razem przełożenie jest iście orzechowe, bo z wykorzystaniem niemal 1,5 szklanki zmielonych orzechów - w moim przypadku sa to orzechy włoskie, ale równie dobrze mogą to być laskowe lub migdały :) Polecam jako szybką, prostą i pyszną przekąskę w domu lub na wynos :)

Przepis znaleziony tutaj.

Składniki

- 1 paczka wafli
- 200g masła (jedna mała kostka - ważne, żeby było to prawdziwe masło)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2/3 szklanki mleka
- 1 i 1/3 szklanki zmielonych orzechów np. włoskich, migdałów, laskowych

Przygotowanie
Masło, cukier, cukier wanilinowy i mleko zagotować razem w rondelku. Dodać zmielone orzechy, wymieszać i gotować 10-15 minut, aż masa zgęstnieje, uważając, aby się nie przypaliła. Przestudzić. Lekko ciepłą masą smarować wafle, które następnie obciążyć deską do krojenia i czymś ciężkim np. słoikami wypełnionymi wodą. Pozostawić na 2-3 godziny lub całą noc, aby się zespoiły. 
Smacznego!


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)