Pozwolę sobie stwierdzić, że są to jedne z moich ulubionych ciasteczek! Dosłownie rozpływają się w ustach! Mleko w proszku nadaje im niecodziennego charakteru i doskonale współgra z białą czekoladą :) Nic tylko piec i jeść! ;) Bardzo polecam!
A przepis na nie wypatrzyłam tutaj.
Składniki
Na około 30 ciasteczek (u mnie ok 40 wielkości orzecha włoskiego)
Na około 30 ciasteczek (u mnie ok 40 wielkości orzecha włoskiego)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 125 g białej czekolady, posiekanej
Przygotowanie
Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zważenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.
Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zważenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha
włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach
od siebie. Można lekko spłaszczyć, jednak jeśli chcemy, aby zachowały swój okrągły kształt, pomijamy (ciastka się nie rozlewają). Piec w temperaturze 200ºC przez ok 10 minut lub do zrumienienia (można sprawdzić patyczkiem czy są od spodu upieczone). Studzić
na kratce.
Smacznego!
Smacznego!
jakie fajne te ciasteczka
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne na podwieczorek. apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPuszyste ciasteczka w sam raz do kawy :-)
OdpowiedzUsuńAle fajne, muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam - już żałuję;)
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie widziałam, składniki i wygląd świetne! Dodaje do długiej listy rzeczy do upieczenia :)
OdpowiedzUsuńCudowne, już tutaj czuję ich smak :)
OdpowiedzUsuńMniam, to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMmmm... muszą być pyszne, marzą mi się takie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają zachęcająco, baaaardzo zachęcająco :) Czy mleko w proszku ma być granulowane?
OdpowiedzUsuńI m.in. dlatego tak trudno im się oprzeć :)
UsuńJa używałam mleka w proszku z niebieskiego opakowania... Nigdy nie próbowałam granulowanego, ale możesz spróbować :)