piątek, 22 sierpnia 2014

Mleczne ciasteczka

Pozwolę sobie stwierdzić, że są to jedne z moich ulubionych ciasteczek! Dosłownie rozpływają się w ustach! Mleko w proszku nadaje im niecodziennego charakteru i doskonale współgra z białą czekoladą :) Nic tylko piec i jeść! ;) Bardzo polecam!

A przepis na nie wypatrzyłam tutaj.


Składniki 
Na około 30 ciasteczek (u mnie ok 40 wielkości orzecha włoskiego)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 125 g białej czekolady, posiekanej

Przygotowanie
Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zważenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Można lekko spłaszczyć, jednak jeśli chcemy, aby zachowały swój okrągły kształt, pomijamy (ciastka się nie rozlewają). Piec w temperaturze 200ºC przez ok 10 minut lub do zrumienienia (można sprawdzić patyczkiem czy są od spodu upieczone). Studzić na kratce.
Smacznego!


 












11 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne na podwieczorek. apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Puszyste ciasteczka w sam raz do kawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne, muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takich nie jadłam - już żałuję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze takich nie widziałam, składniki i wygląd świetne! Dodaje do długiej listy rzeczy do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne, już tutaj czuję ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm... muszą być pyszne, marzą mi się takie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają zachęcająco, baaaardzo zachęcająco :) Czy mleko w proszku ma być granulowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I m.in. dlatego tak trudno im się oprzeć :)
      Ja używałam mleka w proszku z niebieskiego opakowania... Nigdy nie próbowałam granulowanego, ale możesz spróbować :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)