W zamieszczonym tu przepisie zamieniam ciasto kruche na ciasto francuskie, ponieważ u mnie góra ciasta nie skruszała wystarczająco bardzo, a jestem pewna, że teraz ciasto będzie jeszcze lepsze! :) Tak zresztą nakazuje oryginalny przepis ;)
Źródło przepisu z tej strony.
Składniki na 12 dużych kremówek
Na ciasto:
- 2 płaty ciasta francuskiego (po 320 g każdy)
Na masę budyniową:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka pasty wanilliowej (lub nasionka z 1 laski wanilii lub 25 g cukru wanilinowego)
- 150 g cukru
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
Na masę śmietankową:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
- 4-5 łyżek cukru pudru (dałam tyle, aby nie była za słodka, ale też nie mdła - trzeba próbować)
Przygotowanie
Ciasto:
Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je
papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta
francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do
ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do
góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło
wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie.
Po tym czasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić.
Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów blaszki.
Masa budyniowa:
W garnuszku z grubszym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka
z cukrem. Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać pastę waniliową,
wymieszać, zagotować.
W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe
pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń -
mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała. Masę przykryć
folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego
ostudzenia.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę.
Dodawać wystudzony budyń, łyżka po łyżce, cały czas ucierając.
Masa śmietankowa:
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. (Przygotować śmietanę przed samym wyłożeniem na masę budyniową, bo inaczej bardzo nam się zetnie)
Wykonanie:
Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (tą
nakłuwaną przez stroną do góry, by się nie kruszyło). Na wierzch położyć
masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny.
Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową. Przykryć
płatem ciasta francuskiego (pokrojonym wcześniej na 12 części, stroną nakłuwaną
widelcem do masy śmietankowej). Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda lepiej niż z niejednej cukierni. :)
OdpowiedzUsuńPiękna! Idealna na przyjęcie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Rzeczywiście - na przyjęcie idealna!
Usuńwyglada rewelka a jak smakuje ,,ciekawe?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że ciekawe :) Krem budyniowy cudownie łączy się tu z bita śmietana... Szczególnie polecam je amatorom wszelkich kremowek i napolonek ;)
Usuńwygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremówki, a ta na pewno smakuje wyśmienicie i wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńKremowka smakuje oblednie...polecam wszystkim kto lubi tego typu ciasta.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :D
OdpowiedzUsuń