Przepyszne i bardzo wilgotne za sprawą kefiru i oleju ciasto, które tak naprawdę przygotować można z dowolnymi letnimi owocami. Równie smaczne wyjdzie, jeśli zamiast nektarynek użyjemy np. śliwek, brzoskwiń, moreli czy truskawek :) Nie jest suche ani nudne. Szczerze polecam! :)
Przepis znalazłam tutaj (zmodyfikowałam go według własnych upodobań i posiadanych składników ;)).
Składniki
- 2 szklanki + 4 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- 1 szklanka kefiru (lub zsiadłego mleka/maślanki)
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 2 bardzo duże nektarynki lub 3 średnie (albo inne ulubione owoce)
- 2 łyżki płatków migdałowych (pominęłam)
Przygotowanie
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do
pieczenia i sodę. Wsypujemy cukier i mieszamy wszystko.
Następnie dodajemy kefir (lub mleko zsiadłe/maślankę), mleko, olej, jaja, aromat migdałowy i
mieszamy tylko do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach ok. 25x25cm. Na wierzchu rozkładamy małymi kleksikami dżem (zapomniałam, więc posmarowałam po upieczeniu - też wyszło pysznie!). Kolejno układamy
plasterki nektarynek i posypujemy wszystko płatkami migdałowymi.
Pieczemy ok 50 min w 180'C lub do tzw. suchego patyczka. Gdyby zbyt szybko się rumieniło - przykryć folia aluminiową.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Można owoce bezpośrednio wsypać do masy i tak zapiec? :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że można trudno mi ocenić, jaki przyniesie to skutek i czy nie wyjdzie zakalec, bo jeszcze tak nie robiłam ;) Ale powinno byc równie udane jak z owocami na wierzchu :)
Usuń