sobota, 12 września 2015

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

 Bardzo dobry i dość prosty w wykonaniu wypiek :) Kruche ciasto doskonale współgra z budyniem waniliowym i śliwkami, całość jest lekka i nieprzesłodzona. Pyszny pomysł na ciasto z wykorzystaniem śliwek bądź jabłek (one także powinny się tu świetnie sprawdzić). Szczerze polecam! :)

Przepis zaczerpnęłam z tej strony (odrobinę go zmieniłam).


Składniki
Na ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru (lub do smaku - ja dałam ok 5)
- 700 ml mleka
- śliwki
- cukier puder do posypania

Przygotowanie
Ciasto kruche: 
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.
Całość:
Kwadratową blaszkę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na dno formy. Po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170'C i podpiec do lekkiego zrumienienia.
Śliwki umyć, przepołowić i pozbawić pestek.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 700 ml mleka i 4 łyżki cukru (lub więcej, według upodobań). Jeszcze gorący budyń wylać na podpieczone ciasto. Na wierzchu poukładać śliwki, a następnie zetrzeć na owoce ciasto z zamrażarki.
Piec około 35-40 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! 

 





4 komentarze:

  1. Kruche, owoce i budyń? To zawsze się udaje! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie prezentuje się Twoja wersja! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)