Przepis zaczerpnęłam z tej strony (odrobinę go zmieniłam).
Składniki
Na ciasto kruche:
- 450 g mąki
pszennej
- 250 g
masła
- 1 szklanka cukru
pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2 budynie
waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru (lub do smaku - ja dałam ok 5)
- 700 ml mleka
- śliwki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ciasto kruche:
Wszystkie
składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki,
drugą na 2 godziny do zamrażarki.
Całość:
Kwadratową
blaszkę o boku 23 cm wyłożyć
papierem do pieczenia.
Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na dno formy. Po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170'C i podpiec do lekkiego zrumienienia.
Śliwki umyć, przepołowić i pozbawić pestek.
Budynie ugotować
wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 700 ml mleka i 4 łyżki cukru (lub więcej, według upodobań). Jeszcze gorący
budyń wylać na podpieczone ciasto. Na wierzchu poukładać śliwki, a następnie zetrzeć na owoce ciasto z zamrażarki.
Piec około 35-40
minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
bardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńKruche, owoce i budyń? To zawsze się udaje! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ale apetycznie prezentuje się Twoja wersja! :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń