A przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki
Na ciasto:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
Na farsz:
- 130 g fety
- 350 g ugotowanych, ostudzonych i utłuczonych ziemniaków
- 1 cebula dymka, drobno posiekana, bez szczypioru
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu (dałam suszony)
- pieprz do smaku
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
Na farsz:
- 130 g fety
- 350 g ugotowanych, ostudzonych i utłuczonych ziemniaków
- 1 cebula dymka, drobno posiekana, bez szczypioru
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu (dałam suszony)
- pieprz do smaku
- ewentualnie sól do smaku - trzeba uważać, aby nie przesolić, bo sama feta też jest słona ;)
Dodatkowo:
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
Farsz:
Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić.
Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto, które następnie uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić.
Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto, które następnie uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Po tym czasie rozwałkowywać na
grubość około 3 mm i wycinać koła o średnicy 12 cm. Wypełniać farszem i dokładnie zlepiać (jest to bardzo ważne, bo inaczej w trakcie pieczenia farsz wydostanie się na zewnątrz).
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec ok 30 min (lub krócej) w nagrzanym do 180'C piekarniku. Najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia czy pierogi nie są już gotowe. Gdyby zbyt szybko się rumieniły, można przykryć folią aluminiową.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec ok 30 min (lub krócej) w nagrzanym do 180'C piekarniku. Najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia czy pierogi nie są już gotowe. Gdyby zbyt szybko się rumieniły, można przykryć folią aluminiową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)