Przepis pochodzi z tej strony (odrobinę go zmodyfikowałam).
Składniki
Na spód:
- 160 g pokruszonych/zmielonych herbatników
- 100 g miękkiego lub stopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
Na masę serową (wszystkie składniki powinny mieć
temperaturę pokojową):
- 1 kg gęstego, mielonego twarogu z wiaderka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń czekoladowy z cukrem
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
Na wierzch:
- kilka łyżek powideł (można pominąć)- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka
Przygotowanie
Spód:
Spód tortownicy o średnicy 24cm (u mnie średnica miała 26cm) wykładamy papierem do
pieczenia.
Zmielone herbatniki łączymy z cukrem pudrem, kakao i masłem.
Mieszamy dokładnie do chwili połączenia się składników, a następnie tak powstałą
masą wykładamy spód tortownicy. Masę dociskamy do spodu a następnie tortownicę
wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej łączymy w misce i
miksujemy na średniej prędkości obrotach tylko do chwili połączenia się
składników (nie dłużej niż minutę). Przelewamy na schłodzony
wcześniej spód.
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 175'C piekarnika i pieczemy około 60-70 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się rumienił - przykryć folią aluminiową (ja tak zrobiłam).
Ciasto studzić najpierw w uchylonym piekarniku, a kolejno na blacie i w lodówce.
Wierzch:
Schłodzony sernik posmarować powidłami, a kolejno (lub bezpośrednio na sernik) rozprowadzić polewę czekoladową - w tym celu czekoladę rozpuścić na parze z kilkoma łyżkami mleka.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Jezu, jego konsystencja jest perfekcyjna <3 Mogę kawałek? ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/