poniedziałek, 23 listopada 2015

Sernik piernikowy

Typowo jesienna (a właściwie świąteczna) odmiana sernika, bo z dodatkiem przyprawy do piernika, która nadaje mu charakterystycznego dla tego okresu aromatu. Jej ilość nie jest przesadzona, sernik jest aromatyczny, delikatny i o niecodziennym smaku. Całość zwieńczają powidła, które na zdjęciach pozostają niewidoczne, bowiem dodatkowo pokrywa je wyśmienita polewa czekoladowa... Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! :) Może część z Was zdecyduje się przygotować go na tegoroczne święta? Gorąco polecam zarówno na tę okazję, jak i na umilenie sobie jesienno-zimowych wieczorów :)

Przepis pochodzi z tej strony (odrobinę go zmodyfikowałam).

Składniki
Na spód:
- 160 g pokruszonych/zmielonych herbatników
- 100 g miękkiego lub stopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
Na masę serową (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową):
- 1 kg gęstego, mielonego twarogu z wiaderka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru    
- 1 budyń czekoladowy z cukrem
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
Na wierzch:
- kilka łyżek powideł (można pominąć)
- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka

Przygotowanie
Spód:
Spód tortownicy o średnicy 24cm (u mnie średnica miała 26cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Zmielone herbatniki łączymy z cukrem pudrem, kakao i masłem. Mieszamy dokładnie do chwili połączenia się składników, a następnie tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę dociskamy do spodu a następnie tortownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut. 
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej łączymy w misce i miksujemy na średniej prędkości obrotach tylko do chwili połączenia się składników (nie dłużej niż minutę). Przelewamy na schłodzony wcześniej spód.  
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 175'C piekarnika i pieczemy około 60-70 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się rumienił - przykryć folią aluminiową (ja tak zrobiłam).
Ciasto studzić najpierw w uchylonym piekarniku, a kolejno na blacie i w lodówce.
Wierzch:
Schłodzony sernik posmarować powidłami, a kolejno (lub bezpośrednio na sernik) rozprowadzić polewę czekoladową - w tym celu czekoladę rozpuścić na parze z kilkoma łyżkami mleka.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Jesienne słodkości!

1 komentarz:

  1. Jezu, jego konsystencja jest perfekcyjna <3 Mogę kawałek? ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)