piątek, 27 listopada 2015

Babka orzechowo-jabłkowa

 Mimo tego, że jest to babka, to sam przepis bardziej kojarzy się z jesienią niż okresem Wielkanocnym. Spowodowane jest takimi dodatkami jak: jabłka starte na tarce, posiekane orzechy włoskie czy cynamon. Razem czynią one ciasto bardzo aromatycznym i o wyjątkowym smaku. Babka jest wilgotna i po prostu... pyszna :) Osobiście nieraz jeszcze ją powtórzę :) Bardzo polecam wypróbować!

Przepis znalazłam tutaj (zwiększyłam tylko odrobinę ilość cukru).

Składniki
- 360g mąki pszennej      
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 średniej wielkości jabłka
- 50g wyłuskanych orzechów włoskich (dałam 60g)
- 3 jajka
- 180g cukru
- 240ml oleju
- cukier puder do posypania

Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Odstawić na bok.
Orzechy posiekać nie za drobno.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej.
Wmieszać szpatułką starte jabłka. Kolejno wmieszać delikatnie mieszankę z mąki i posiekane orzechy. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy ok. 22 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55-60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 180°C lub termoobieg: 160°C). Ciasto sprawdzić patyczkiem, gdyby zbyt szybko się rumieniło - przykryć folią aluminiową. 
Babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Gotową można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!


Przepis  bierze udział w akcji:
Jesienne słodkości!







2 komentarze:

  1. Czy można sodę zastąpić proszkiem do pieczenia w całości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dałabym wtedy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)