Przepis znalazłam tutaj (zwiększyłam tylko odrobinę ilość cukru).
Składniki
- 360g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 średniej wielkości jabłka
- 50g wyłuskanych orzechów włoskich (dałam 60g)
- 3 jajka
- 180g cukru
- 240ml oleju
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą
oczyszczoną, solą i cynamonem. Odstawić na bok.
Orzechy posiekać nie za drobno.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych
oczkach.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej
miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej.
Wmieszać szpatułką starte jabłka. Kolejno wmieszać
delikatnie mieszankę z mąki i posiekane orzechy. Wymieszać krótko, tylko do
połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy ok. 22 cm,
wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku
ok. 55-60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 180°C lub termoobieg: 160°C). Ciasto sprawdzić patyczkiem, gdyby zbyt szybko się rumieniło - przykryć folią aluminiową.
Babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić do
ostygnięcia. Gotową można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Czy można sodę zastąpić proszkiem do pieczenia w całości?
OdpowiedzUsuńTak, dałabym wtedy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia :)
Usuń