Przepis znaleziony tutaj ( dodałam swoją własną kombinację przypraw).
Składniki na około 15 bułeczek:
Na ciasto:
- 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
- 60 ml wody
- 80 ml mleka
- 1 duże jajko, roztrzepane
- 3/4 szklanki piure z dyni (przygotowujemy poprzez upieczenie i zblendowanie kawałków dyni lub poprzez jej ugotowanie w niewielkiej ilości wody, odsączenie i zblendowanie)
- 20 g masła, roztopionego
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szklanki brązowego cukru (można zastąpić zwykłym białym cukrem, tak jak ja zrobiłam tym razem, ale wtedy też kolor bułeczek będzie mniej brązowy)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
(Można też dać łyżeczkę przyprawy do piernika, na przykład jako zamiennik imbiru i kardamonu)
Na nadzienie:
- 90 g masła, roztopionego
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki brązowego cukru (można zastąpić zwykłym białym)
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego (pominęłam)
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru (pominęłam)
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
(Tu także można dodać odrobinę przyprawy do piernika.)
Przygotowanie
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn: czyli wymieszać je z letnim mlekiem, 1 łyżeczką cukru i odrobiną mleka, po czym odstawić na 15-20 min, aż drożdże "ruszą"). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, pod koniec dodając roztopiony
tłuszcz.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Gdyby zbyt bardzo się kleiło można dodać odrobinę mąki.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe
miejsce przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić,
cukry wymieszać z przyprawami.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na
prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane
ciasto posmarować masłem i posypać mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwinąć
wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić ostrym nożem na 15 części, z
których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków.
Bułeczki układać w niedużych odległościach od siebie
(mogą się stykać) na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30
cm. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym
miejscu (ok 30 - 45 minut lub dłużej, do podwojenia objętości).
Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 25minut, aż zarumienią się na wierzchu i od spodu.
Jeszcze ciepłe można polukrować.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)