Przepis znaleziony tutaj (trochę zmieniłam sposób przygotowania polewy)
Składniki
Na ciasto:
- 2
i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 5
dużych jajek
- 2/3
szklanki cukru
- 5
łyżek powideł śliwkowych
- 1/2
szklanki oleju
- 1,5
łyżeczki sody
- 4
łyżeczki cynamonu
- szczypta
soli
Na polewę
orzechową:
- 200g
orzechów włoskich
- 50g
masła,
- 1
puszka mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie
Ciasto:
Oddzielić
żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę
wymieszaną z sodą i cynamonem, olej, powidła i wszystko starannie zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie
wymieszać łyżką lub szpatułką - tylko do połączenia składników.
Przelać do formy 25 x 30 cm (u mnie kwadratowa o wymiarach około 22x22) wyłożonej papierem do pieczenia i
piec około 45 minut w 180 stopniach, aż wbity patyczek będzie suchy. Gdyby zbyt szybko się rumieniło - można przykryć folią.
Upieczone
i wystudzone ciasto polać polewą.
Polewa
orzechowa:
Masło stopić w rondlu o grubym dnie, dodać grubo posiekane
orzechy włoskie i chwilę razem przesmażyć, mieszając. Wlać mleko skondensowane i gotować
na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze
ciemniejszej barwy (powinno to zająć ok. 20-30 minut, ale u mnie już po 15-20 polewa była gotowa).
Jeszcze ciepłą rozsmarować na
cieście.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Mmm, i ta polewa... Coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńciasto pyszne. aczkolwiek za drugim razem zmniejszyłam cukier
OdpowiedzUsuń