wtorek, 8 grudnia 2015

Piernik marchewkowy

 Cudownie miękki, wilgotny i niezwykle aromatyczny piernik z dodatkiem startej na tarce marchewki... Innymi mówiąc - ciasto ucierane, które robi się błyskawicznie, a które swoim zapachem i smakiem doskonale nastraja na święta :) Bardzo polecam (szczególnie jeśli brakuje Wam czasu na bardziej wyszukane i pracochłonne wypieki) ;)

Przepis znaleziony tutaj (jedynie polewę zrobiłam "po swojemu").

Składniki

Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (ja przez swoje zagapienie starłam na dużych oczkach)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju 
- 3 jajka
- 2-3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao    
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- skórka otarta z 1 dużej, sparzonej pomarańczy
Na polewę:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek śmietany kremówki (ewentualnie można zastąpić mlekiem)

Przygotowanie
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. 
Olej, cukier i jajka miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i startą marchewkę. Zmniejszamy obroty i dodajemy suche składniki. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.

Keksówkę o wymiarach 25x15 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
Pieczemy około 60-70 minut (do suchego patyczka). Gdyby zbyt szybko się rumieniło, można przykryć folią. Upieczony piernik wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.

Połamaną czekoladę oraz śmietankę (lub mleko) podgrzewamy w kąpieli wodnej, mieszając co jakiś czas do chwili, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną polewą pokrywamy piernik.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. super pomysł z dodaniem marchewki :)

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)