Przepis znaleziony tutaj (jedynie polewę zrobiłam "po swojemu").
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki startej na
drobnych oczkach marchewki (ja przez swoje zagapienie starłam na dużych oczkach)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 jajka
- 2-3 łyżki przyprawy do
piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do
pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- skórka otarta z 1 dużej, sparzonej pomarańczy
Na polewę:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek śmietany kremówki (ewentualnie można zastąpić mlekiem)
Przygotowanie
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i
kakao.
Olej, cukier i jajka miksujemy na najwyższych obrotach
miksera przez około 5 minut. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i startą marchewkę. Zmniejszamy obroty i dodajemy suche składniki. Miksujemy tylko do chwili
połączenia się składników.
Keksówkę o wymiarach 25x15 cm wykładamy papierem do
pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do
nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy około 60-70 minut (do suchego
patyczka). Gdyby zbyt szybko się rumieniło, można przykryć folią. Upieczony piernik wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Połamaną czekoladę oraz śmietankę (lub mleko) podgrzewamy w kąpieli
wodnej, mieszając co jakiś czas do chwili, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną polewą pokrywamy piernik.
Smacznego!
super pomysł z dodaniem marchewki :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html