sobota, 5 grudnia 2015

Muffinki marcepanowe - czapki Mikołaja

 Muffinki te przygotowywałam z myślą o jutrzejszych Mikołajkach, dlatego też tym razem nie poprzestałam tylko na ich upieczeniu. Dekoracja z bitej śmietany i kandyzowanych wiśni ma imitować czapki Mikołaja i dodawać im nieco świątecznego uroku... Same zaś muffinki są tak pyszne (co niewątpliwie jest zasługą dodanej masy marcepanowej), że z przyjemnością będę je powtarzać o każdej porze roku - nie tylko w grudniu :) Taki dodatek sprawia, że odróżniają się one od innych jasnych muffinek. Do tego są niezwykle szybkie w przygotowaniu :) Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania także w wariacjach z dodatkiem sezonowych owoców (gdy tylko się pojawią).

A wyszukałam je na tej stronie.

Składniki

Na muffinki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej         
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (użyłam cukru waniliowego)
- 100g marcepana, startego na tarce
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- opcjonalnie: 100g marcepanu do nadziania muffinek
Na wierzch:
- 500ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 2 łyżeczki żelatyny
- kilka łyżek cukru pudru (lub mniej/więcej - do smaku)
- 12 kandyzowanych wiśni
- opcjonalnie: wiórki kokosowe do obsypania (ja pominęłam)

Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem i startym marcepanem.
Jajka roztrzepujemy z olejem, mlekiem i ekstraktem. 
Zawartość misek łączymy i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto nakładamy do wyłożonych papilotkami (lub wysmarowanych masłem i obsypanych mąką) foremek na muffinki - do 3/4 wysokości. Jeśli chcemy dodatkowo do środka dodać po kuleczce marcepanu, wówczas najpierw nakładamy po łyżce ciasta, następnie kuleczce marcepanu i reszcie ciasta.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, aż muffinki będą lekko zezłocone. 

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i pozostawić do napęcznienia (ja zawsze pomijam ten etap). Następnie podgrzać na parze do rozpuszczenia i pozostawić do ostygnięcia. 
Miksując na dużych obrotach dodawać wąskim strumieniem do śmietany. Kiedy muffinki ostygną udekorować je za pomocą szprycy kremem z bitej śmietany. Na wierzchu ułożyć po wisience.
Smacznego! 

Przepis bierze udział w akcji:
Prezenty na Mikołajki II

1 komentarz:

  1. Rzeczywiście taki Mikołajowe czapki ;) Śliczne!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)