Przepis na serniczek znalazłam tutaj.
Składniki
Na masę serową:
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 125 g śmietanki kremówki
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru (lub mniej/więcej - do smaku)
- 1,5 łyżki żelatyny
Na warstwę agrestową:
- 2 galaretki agrestowe
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
Ponadto:
- ok 250 g świeżych truskawek
- ok 10 sztuk herbatników kakaowych (użyłam jasnych)
Przygotowanie
Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami. W szczeliny
między ciastkami powkładać okruchy herbatników. Można także rozdrobnić herbatniki w malakserze z taką ilością masła, aby dały się równomiernie rozłożyć w tortownicy.
Truskawki opłukać. Przekroić wzdłuż na pół i poodcinać
końce owoców (by mogły równo stać). Ułożyć ściśle wokół brzegów tortownicy.
Masa serowa:
Serki homogenizowane połączyć z cukrem pudrem i dobrze
wymieszać.
Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, podgrzać do całkowitego rozpuszczenia (ale nie doprowadzić do zagotowania!) i przestudzić.
Ostudzoną żelatynę wlewać do masy serowej wąskim strumieniem, jednocześnie miksując na wysokich obrotach miksera.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą
serową.
Pozostałe truskawki pokroić na mniejsze kawałki i
umieścić w tortownicy. Zalać je masą serową i całość wstawić do lodówki.
Warstwa agrestowa:
Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Gdy
przestygną do temperatury pokojowej, wlać do nich śmietankę i roztrzepać trzepaczką (masa może się wydawać zważona, ale później ten efekt zanika ;)). Galaretki wstawić do lodówki i poczekać aż zaczną tężeć. Gdy tak się stanie, rozmieszać je jeszcze raz (u mnie kremówka osadziła się na powierzchni i konieczne było ponowne wymieszanie i wylać na
schłodzony sernik. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)