Przepis zaczerpnięty stąd.
Składniki
Na ciasto kakaowe:
- 250g margaryny
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Na masę serową:
- 70g margaryny
- 140g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 60g mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez
cukru
- 750g twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka lub
twarożku śmietankowego
Dodatkowo:
- około 600g czereśni (można użyć również czereśni lub
wiśni ze słoika)
Przygotowanie
Czereśnie umyć, wypestkować i przekroić na pół - około 24
sztuki odłożyć na bok z szypułkami (ja wypestkowałam także te z szypułkami, przekrawając je delikatnie od przeciwnej strony niż ogonek).
Ciasto kakaowe:
Margarynę, cukier i cukier waniliowy
utrzeć mikserem na kremową masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmniejszyć obroty miksera i dodać
wymieszaną mąkę z kakao. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x
30cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Na cieście ułożyć połówki czereśni.
Masa serowa:
Margarynę, cukier i cukier
waniliowy utrzeć mikserem na kremową masę. Oddzielić żółtka od białek. Do
utartej margaryny dodać po jednym żółtku, dalej miksując. Kolejno dodać mąkę
ziemniaczaną, budyń i twaróg. Białka (czystymi śmigłami!) ubić na sztywną pianę i wmieszać
delikatnie do masy serowej.
Całość:
Masę serową wyłożyć na czereśnie. Odłożone czereśnie z
szypułkami ułożyć na cieście w równych ostępach tak, aby każdy kawałek ciasta miał
jedną czereśnię.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok 60min. w temperaturze
180°C. Ostudzić.
Smacznego!
prezentuje się znakomicie.
OdpowiedzUsuń