środa, 20 lipca 2016

Drożdżowa tarta cebulowa z boczkiem

 Od dawna już planowałam upiec tę tartę - kusiła mnie swoim farszem i możliwością smakowania nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Duszona cebulka, wzbogacona o tymianek i wędzony boczek wraz z sosem jajeczno-serowym tworzy wyśmienitą kompozycję :) A zapach, unoszący się w trakcie jej przygotowywania - nieziemski! Bardzo polecam na wszelkiego rodzaju pikniki, wycieczki lub po prostu w domu - na kolację :)

Przepis znaleziony tutaj (trochę zmieniłam proporcje farszu).

Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej (dałam trochę więcej)
- 150 ml mleka
- 15 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 40 g oliwy z oliwek
Na farsz:
- 450 g cebuli
- 3 łyżki oleju
- 250 g boczku (można zastąpić kiełbasą)
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (pominęłam)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku (pominęłam)
- sól, pieprz - do smaku
Na wierzch:
- 2 jajka
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 100 g sera żółtego

Przygotowanie
Mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i odrobiną mąki odłożonej z potrzebnych 200g. Odstawić na 10 minut, by drożdże "ruszyły".
W misce umieścić pozostałą mąkę z solą, żółtkiem, oliwą i wlać wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszać i zagnieść gładkie ciasto (min 5 minut robotem miksera - ręcznie dłużej) Można podsypać dodatkowo mąką, gdyby ciasto zbyt bardzo się kleiło, ale nie wiele. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i dusić na małym ogniu z tymiankiem, aż zmięknie i będzie szklista (ew. podlać odrobiną wody).
Dodać drobno pokrojony boczek/kiełbasę i dusić jeszcze 5 minut.

W miseczce roztrzepać jajka, dodać śmietanę i ser. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.Wyrośniętym ciastem wyłożyć blachę formując dość wysoki brzeg. Na ciasto równomiernie wyłożyć cebulę z boczkiem, a następnie polać sosem.
Piec 35-40 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem lekko ostudzić.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Pyszna propozycja. Zapisuję przepis i wkrótce go przetestuję. Tarta będzie idealna na podwieczorek lub kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)