piątek, 19 sierpnia 2016

Ciasto budyniowe z porzeczkami

 Pyszne połączenie słodkiego czekoladowego budyniu z kwaskowatymi czerwonymi porzeczkami, zawarte w kruchym cieście kakaowym :) Ciasto proste do zrobienia, bez wyszukanych kombinacji, a zarazem dające bardzo udane połączenie smakowe - polecam do wypróbowania! :)

Przepis zaczerpnięty z tej strony (zwiększyłam tylko ilość cukru w budyniu).


Składniki
Na ciasto kruche:
- 125g masła 
- 50g cukru
- 3 żółtka
- 15g kakao
- 210g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 750ml mleka
- 130g cukru
- 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
- 500g porzeczek czerwonych (czarnych lub białych)
Na kruszonkę:
- 150g mąki pszennej
- 90g masła
- 20g czekolady gorzkiej
- 50g cukru
- 20g kakao

Przygotowanie
Ciasto kruche:
Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru, kakao, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto. Uformować je w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
Schłodzone ciasto wykleić w formie prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia (można je także zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do formy i wyrównać). 
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i podpiec ok. 15- 20min.
Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować kruszonkę.
Kruszonka:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladę połączyć z pozostałymi składnikami na kruszonkę, zagnieść i wstawić do lodówki.
Nadzienie:
Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
Ugotować budyń: 1 szklankę mleka (250 ml) wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować razem z cukrem. 
Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
Na upieczonym cieście rozłożyć porzeczki, a następnie zalać je gorącym budyniem (mój budyń zdążył niestety nieco ostygnąć, przez co ciężko było go rozprowadzić - na szczęście nie wpłynęło to na smak i wygląd ciasta ;)). 
Wierzch budyniu posypać kruszonką. Ciasto piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 50 - 60min.
Smacznego!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)