Przepis zaczerpnięty z tej strony (zwiększyłam tylko ilość cukru w budyniu).
Składniki
Na ciasto kruche:
- 125g masła
- 50g cukru
- 3 żółtka
- 15g kakao
- 210g mąki
pszennej
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 750ml mleka
- 130g cukru
- 2 opakowania
budyniu czekoladowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
- 500g porzeczek
czerwonych (czarnych lub białych)
Na kruszonkę:
- 150g mąki
pszennej
- 90g masła
- 20g czekolady
gorzkiej
- 50g cukru
- 20g kakao
Przygotowanie
Ciasto kruche:
Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru, kakao,
żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto. Uformować je w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do
lodówki.
Schłodzone ciasto
wykleić w formie prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24cm, wyłożonej papierem do
pieczenia (można je także zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do formy i wyrównać).
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i podpiec ok. 15- 20min.
Wyciągnąć i
pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować kruszonkę.
Kruszonka:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladę
połączyć z pozostałymi składnikami na kruszonkę, zagnieść i wstawić do lodówki.
Nadzienie:
Porzeczki umyć,
osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
Ugotować budyń: 1
szklankę mleka (250 ml) wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować razem z
cukrem.
Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem,
szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń
zgęstnieje.
Na upieczonym cieście
rozłożyć porzeczki, a następnie zalać je gorącym budyniem (mój budyń zdążył niestety nieco ostygnąć, przez co ciężko było go rozprowadzić - na szczęście nie wpłynęło to na smak i wygląd ciasta ;)).
Wierzch budyniu posypać kruszonką. Ciasto piec w
nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 50 - 60min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)