Przepis pochodzi z tej strony (następnym razem dam może więcej wiśni - ok 400 - 450 g).
Składniki
Na spód:
- 100 g masła
- 200 g ciasteczek
digestive (dałam herbatniki)
- 2 łyżeczki kakao
Na masę serową:
- 800 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego
minimum dwukrotnie
- 1 ¼ szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 300 g wiśni
świeżych lub mrożonych
- 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- aromat migdałowy
Przygotowanie
Spód:
Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby się ociepliło. Ciasteczka drobno pokruszyć, najlepiej w
blenderze. Dodać masło i kakao i dokładnie wymieszać lub zblendować razem.
Spód tortownicy o
wymiarach 24 cm wyłożyć pergaminem, boki natłuścić i oprószyć mąką.
Następnie spód i boki formy do 2/3 wysokości wyłożyć
ciasteczkami, mocno je wgniatając. Tortownicę odstawić na bok.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. Twaróg, żółtka, cukier, aromat
migdałowy, mąkę ziemniaczaną i śmietanę zmiksować na jednolitą gładką masę.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Czekoladę posiekać.
Na ciasteczkowy spód wyłożyć 1/3 masy serowej, posypać
1/3 startej czekolady, wyłożyć połowę wiśni. Ponownie wyłożyć masę serową,
połowę czekolady i resztę wiśni.
Na górę wyłożyć ostatnią część masy serowej, nie posypywać
czekoladą (zostawić ją do posypania wierzchu sernika po upieczeniu).
Piec około 70-80 minut w temperaturze 180°C (w czasie
pieczenia, gdy zobaczymy, ze wierzch zaczyna się rumienić, można nakryć sernik folią
aluminiową).
Pozostawić w piekarniku do wystudzenia. Po
całkowitym wystudzeniu schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem
oprószyć pozostałą czekoladą (najlepiej, żeby również była schłodzona).
Smacznego!
To prawda ;) doskonałe połączenie :)
OdpowiedzUsuń