Przepis znaleziony tutaj.
Składniki
- 250 g szpinaku typu baby
200
- 2 ząbki czosnku (ja pominęłam)
- 100 g fety
- 250 ml mleka
- 100 g + 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku
do pieczenia
- 1 większa szczypta gałki
muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Szpinak podsmażamy na łyżce masła, do chwili, aż znacznie
zmniejszy objętość, a woda odparuje. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek (jeśli dajemy), sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Studzimy odrobinę i ewentualnie trochę siekamy (ja nie siekałam).
Masło topimy i studzimy, a ser feta kroimy w kostkę. Ostudzone masło łączymy z mlekiem i jajkami,
a następnie dodajemy szpinak oraz pokrojoną fetę.
W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mokre składniki i mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4
wysokości. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20-25 minut (do suchego
patyczka).
Smacznego!
Sukces tkwi w odpowiednim podejściu do prowadzenia bloga, a artykuł mnie zachwycił. Polecam tego bloga!
OdpowiedzUsuń