poniedziałek, 12 września 2016

Bułeczki z hotelu Parker House w Bostonie

 Cytując za autorką, bułeczki te zostały wymyślone w hotelu Parker House w Bostonie i są tam ciągle podawane (stąd też wynika ich nazwa). Są to niezwykle mięciutkie, maślane i rozpływające się w ustach słodkie bułeczki, wyśmienite bez żadnych dodatków lub z samym tylko masełkiem :) Powiedziałabym, że smakują jak popularne w supermarketach bułeczki o podobnym kształcie, sprzedawane w foliowym opakowaniu (pewnie wiele osób je kojarzy;)). Dość długo utrzymują także świeżość, co jest ich kolejną zaletą. Sama robiłam je już kilkukrotnie i nie raz jeszcze zrobię :) Naprawdę bardzo polecam!

Przepis pochodzi z tej strony

Składniki (warto od razu podwoić porcje, bo znikają błyskawicznie;))

 - 280g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 125ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 30g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 15g płynnego masła do smarowania
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 90g mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić, aby "ruszyły" na ok 20 min.
Dodać resztę mąki (190g), jajko, cukier, sól i 30 g rozpuszczonego masła. Zagniatać aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki, by nie kleiło się do dłoni. 
Ciasto włożyć do miski wysmarowanej masłem i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 2 paski o szerokości 10 cm. Każdy pasek podzielić na 4 części. Powstanie 8 małych prostokątów.
Powierzchnię każdego prostokąta posmarować płynnym masłem (15g) i zwinąć posmarowaną powierzchnią do środka tak, aby spodnia część wystawała około 1 cm. 
Zwinięte kawałki układać jeden za drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, opierając każdy na wysuniętym 1 cm poprzedniej bułeczki.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Całość jeszcze raz posmarować masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku przez około 10-15 minut (gdyby zbyt szybko się rumieniły - przykryć folią).
Smacznego!



1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)