Przepis pochodzi z tej strony
Składniki (warto od razu podwoić porcje, bo znikają błyskawicznie;))
- 280g mąki
pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 125ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 30g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 15g płynnego masła do smarowania
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 10g świeżych drożdży
- 125ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 30g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 15g płynnego masła do smarowania
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić
w mleku, dodać 90g mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić, aby "ruszyły" na ok 20 min.
Dodać resztę
mąki (190g), jajko, cukier, sól i 30 g rozpuszczonego masła. Zagniatać aż powstanie
gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki, by
nie kleiło się do dłoni.
Ciasto włożyć do miski wysmarowanej masłem i odstawić
przykryte do wyrośnięcia na 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Po tym czasie
ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 2
paski o szerokości 10 cm. Każdy pasek podzielić na 4 części.
Powstanie 8 małych prostokątów.
Powierzchnię
każdego prostokąta posmarować płynnym masłem (15g) i zwinąć posmarowaną powierzchnią do środka
tak, aby spodnia część wystawała około 1 cm.
Zwinięte kawałki układać jeden za drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, opierając każdy na wysuniętym 1 cm poprzedniej bułeczki.
Przykryć
ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Całość jeszcze
raz posmarować masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku przez około 10-15 minut (gdyby zbyt szybko się rumieniły - przykryć folią).
Smacznego!
Wygladaja apetycznie , w sobote zrobie:)
OdpowiedzUsuń