sobota, 17 września 2016

Sernik szarlotkowy na biszkopcie

Trudno ocenić czy jest to bardziej sernik z nutą szarlotki czy też szarlotka wzbogacona o warstwę sernikową... Nie zmienia to jednak faktu, że oba te elementy smakowe, w połączeniu z kakaowym spodem bardzo dobrze do siebie pasują i się uzupełniają - nie ma tu efektu "gryzących się smaków" ;) Pomimo tego, że biszkopt nie jest nasączany żadnym ponczem, to dzięki warstwie serowej nabiera nieco wilgoci i nie jest suchy. Ciasto jest oryginalne i ciekawe :) Polecam do wypróbowania zwłaszcza w sezonie jabłkowym :)

Przepis zaczerpnięty stąd.

Składniki

Na biszkopt:
- 3 jajka
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
- 650 g sera twarogowego na serniki (z wiaderka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 3 jajka
- 2 kopiate łyżki śmietany 18%
Na masę jabłkową:
- 1,5 kg słodkich jabłek (u mnie ok 1,7 kg jabłek przed obraniem)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 galaretka brzoskwiniowa (można zastąpić cytrynową - ja tak zrobiłam)
- cukier do smaku
Dodatkowo: 
- 250 ml kremówki (36%)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku)

Przygotowanie
Biszkopt:
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i olej i mieszamy tylko do połączenia się składników. 
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy ciasto, które wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka).
Masa serowa:
W czasie kiedy piecze się biszkopt przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (kilkanaście sekund).
Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 35-40 minut (Ja piekłam ok 40-45 - gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło, warto przykryć je folią aluminiową).
Po wyjęciu formy z piekarnika, odstawiamy ciasto do przestygnięcia.
Masa jabłkowa:
Kiedy ciasto stygnie, przygotowujemy warstę jabłkową. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki i mocno wyciskamy z soku. Prażymy je w garnku z grubym dnem lub na dużej patelni do czasu aż zgęstnieją. Pod koniec dodajemy cynamon i odrobinę cukru do smaku.
Jabłka doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Natychmiast dodajemy galaretkę (proszek) i intensywnie mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone jabłka przekładamy na warstwę serową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Wykończenie:
Żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie mieszankę podgrzewamy na parze lub w mikrofalówce, ale tylko do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować!). Odstawiamy do ostudzenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na wysokich obrotach miksera i dosładzamy do smaku. Schłodzoną, ale nie gęstą żelatynę dolewamy do śmietany wąskim strumieniem, jednocześnie wciąż miksując na wysokich obrotach. Ciasto dekorujemy ubitą śmietaną.
Smacznego!


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)