Przepis zaczerpnięty stąd.
Składniki
Na biszkopt:
- 3
jajka
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1/2
łyżeczki proszku
do pieczenia
Na masę serową:
- 650 g
sera twarogowego na serniki (z
wiaderka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1
budyń waniliowy
- 3
jajka
- 2
kopiate łyżki
śmietany 18%
Na masę jabłkową:
- 1,5 kg
słodkich jabłek (u mnie ok 1,7 kg jabłek przed obraniem)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1
galaretka brzoskwiniowa
(można zastąpić cytrynową - ja tak zrobiłam)
- cukier
do smaku
Dodatkowo:
- 250 ml
kremówki (36%)
- 1
łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru (lub więcej, do
smaku)
Przygotowanie
Biszkopt:
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i olej i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i olej i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do
pieczenia, a boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy ciasto, które wstawiamy do nagrzanego do
180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka).
Masa serowa:
W czasie kiedy piecze się biszkopt przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (kilkanaście sekund).
Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 35-40 minut (Ja piekłam ok 40-45 - gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło, warto przykryć je folią aluminiową).
Po wyjęciu formy z piekarnika, odstawiamy ciasto do przestygnięcia.
W czasie kiedy piecze się biszkopt przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (kilkanaście sekund).
Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 35-40 minut (Ja piekłam ok 40-45 - gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło, warto przykryć je folią aluminiową).
Po wyjęciu formy z piekarnika, odstawiamy ciasto do przestygnięcia.
Masa jabłkowa:
Kiedy ciasto stygnie, przygotowujemy warstę jabłkową. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki i mocno wyciskamy z soku. Prażymy je w garnku z grubym dnem lub na dużej patelni do czasu aż zgęstnieją. Pod koniec dodajemy cynamon i odrobinę cukru do smaku.
Jabłka doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Natychmiast dodajemy galaretkę (proszek) i intensywnie mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy ciasto stygnie, przygotowujemy warstę jabłkową. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki i mocno wyciskamy z soku. Prażymy je w garnku z grubym dnem lub na dużej patelni do czasu aż zgęstnieją. Pod koniec dodajemy cynamon i odrobinę cukru do smaku.
Jabłka doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Natychmiast dodajemy galaretkę (proszek) i intensywnie mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone jabłka przekładamy na warstwę serową i
wstawiamy do lodówki na całą noc.
Wykończenie:
Żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie mieszankę podgrzewamy na parze lub w mikrofalówce, ale tylko do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować!). Odstawiamy do ostudzenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na wysokich obrotach miksera i dosładzamy do smaku. Schłodzoną, ale nie gęstą żelatynę dolewamy do śmietany wąskim strumieniem, jednocześnie wciąż miksując na wysokich obrotach. Ciasto dekorujemy ubitą śmietaną.
Smacznego!
Wykończenie:
Żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie mieszankę podgrzewamy na parze lub w mikrofalówce, ale tylko do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować!). Odstawiamy do ostudzenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na wysokich obrotach miksera i dosładzamy do smaku. Schłodzoną, ale nie gęstą żelatynę dolewamy do śmietany wąskim strumieniem, jednocześnie wciąż miksując na wysokich obrotach. Ciasto dekorujemy ubitą śmietaną.
Smacznego!
bardzo smakowity sernik!
OdpowiedzUsuń