wtorek, 6 września 2016

Piwne poduszeczki z bananami i czekoladą

 Niezwykle kruche ciasteczka, niczym z ciasta półfrancuskiego, które skrywają w sobie pyszne połączenie bardzo udanego duetu - banana z czekoladą... Dosłownie rozpływają się w ustach i nie sposób poprzestać na jednym :) Szczerze bardzo polecam! :)

Przepis zaczerpnięty z tej strony.


Składniki na ok. 18 poduszeczek
Na nadzienie:
- 3 banany
- kilka kostek gorzkiej lub deserowej czekolady, drobno posiekanej
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki jasnego trzcinowego cukru + 4 łyżki do posypania

Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki piwa
- 250 g masła lub margaryny 
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko, do posmarowania


Przygotowanie
Nadzienie:
Banany obrać i pokroić w małą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną czekoladę oraz cukier i wymieszać. Odstawić na bok.
Ciasto:
Mąkę przesiać i posiekać z masłem (lub margaryną). Dodać piwo i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, spłaszczyć i owinięte w torebkę foliową lub folię aluminiową schować do lodówki, przynajmniej na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Schłodzone ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na grubość ok 2 mm. Wycinać kwadraty o długości boku ok. 7 cm. Poukładać w pary. 
Krawędzie jednego kwadratu posmarować roztrzepanym jajkiem, na środek nałożyć jedną łyżeczkę nadzienia i przykryć drugim kwadratem. Dobrze skleić boki, a następnie za pomocą widelca docisnąć krawędzie do siebie, tworząc przy okazji wzorek. 
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. 
Wierzch poduszeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć cukrem trzcinowym. Piec ok. 12 minut na złoty kolor (ja piekłam znacznie dłużej - ok 20 min, więc trzeba je "obserwować" ;)).
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)