Przepis zaczerpnięty z tej strony.
Składniki na ok. 18 poduszeczek
Na nadzienie:
- 3 banany
- kilka kostek gorzkiej lub deserowej czekolady, drobno
posiekanej
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki jasnego trzcinowego cukru + 4 łyżki do
posypania
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki piwa
- 250 g masła lub margaryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko, do posmarowania
Przygotowanie
Nadzienie:
Banany obrać i pokroić w małą kostkę. Skropić sokiem z
cytryny. Dodać posiekaną czekoladę oraz cukier i wymieszać. Odstawić na bok.
Ciasto:
Mąkę przesiać i posiekać z masłem (lub margaryną). Dodać
piwo i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, spłaszczyć i
owinięte w torebkę foliową lub folię aluminiową schować do lodówki, przynajmniej na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Schłodzone ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na grubość
ok 2 mm. Wycinać kwadraty o długości boku ok. 7 cm. Poukładać w pary.
Krawędzie
jednego kwadratu posmarować roztrzepanym jajkiem, na środek nałożyć
jedną łyżeczkę nadzienia i przykryć drugim kwadratem. Dobrze skleić
boki, a następnie za pomocą widelca docisnąć krawędzie do siebie, tworząc przy okazji wzorek.
Ciastka układać na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C.
Wierzch poduszeczek
posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć cukrem trzcinowym. Piec ok. 12 minut na złoty kolor (ja piekłam znacznie dłużej - ok 20 min, więc trzeba je "obserwować" ;)).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)