Przepis zaczerpnęłam z tej strony (jedynie poncz mojego autorstwa).
Składniki
Na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyża mąki ziemniaczanej
- 50 g startej białej czekolady
Na masę budyniową:
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki maki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g miękkiego masła
Na poncz:
- 0,5 szklanki wódki
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- kilka kropli aromatu rumowego
Ponadto:
- puszka masy kajmakowej
- 50 g ryżu preparowanego
- 3-4 łyżki orzeszków ziemnych solonych do posypania na wierzchu (ja pominęłam)
Przygotowanie
Biszkopt:
Białka ubić na puszystą pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund.
Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony,
dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie
wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera - tylko do połączenia składników.
Na koniec dodać startą
czekoladę i wymieszać.
Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać masę
jajeczną, wierzch wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego do 160'C piekarnika i piec
przez 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Biszkopt wystudzić.
Masa budyniowa:
Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze
szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować.
Na gotujące wylać przygotowaną
mieszankę, jednocześnie intensywnie mieszając i doprowadzić do wrzenia. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu masy i
pozostawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać
wystudzony budyń, miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.
Masa kajmakowa:
Kajmak wymieszać z ryżem (kajmak można
lekko podgrzać, łatwiej będzie go rozsmarować).
Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać.
Całość:
Biszkopt przekroić na pół. Dolną część nasączyć połową ponczu tak, aby ciasto w dotyku było wyraźnie mokre. Na wierzch wyłożyć ok 3-4 łyżek masy budyniowej (autorka tego nie robiła, jednak moim zdaniem umożliwi to lepsze zlepienie się poszczególnych warstw ciasta).
Następnie wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Na niej
rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć pozostałym ponczem i rozsmarować resztę masy budyniowej.
Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki. Przed podaniem można
posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)