sobota, 24 września 2016

Ciasto "Biały Lion"

 Przepyszne ciasto, które spośród innych ciast kremowych wyróżnia jego środkowa część, powstała z wymieszania ryżu preparowanego i masy kajmakowej. To takie przemycenie do ciasta "szyszek", czyli znanych chyba każdemu łakoci ;) Ich smak doskonale łączy się z masą karpatkową (budyniową) oraz wilgotnym, nasączonym biszkoptem. Deser ten utkwił w mojej pamięci jako mniej spotykane (i bardzo udane!) ciasto kremowe, dlatego z przyjemnością Wam je polecam, a sama na pewno powtórzę nie raz! :)

Przepis zaczerpnęłam z tej strony (jedynie poncz mojego autorstwa).
Składniki
Na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyża mąki ziemniaczanej
- 50 g startej białej czekolady
Na masę budyniową:
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki maki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g miękkiego masła
Na poncz:
- 0,5 szklanki wódki
- 1,5 szklanki wody 
- 1 łyżeczka cukru 
- kilka kropli aromatu rumowego
Ponadto:
- puszka masy kajmakowej
- 50 g ryżu preparowanego
- 3-4 łyżki orzeszków ziemnych solonych do posypania na wierzchu (ja pominęłam)

Przygotowanie
Biszkopt: 
Białka ubić na puszystą pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund. 
Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera - tylko do połączenia składników. 
Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać.
Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać masę jajeczną, wierzch wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego do 160'C piekarnika i piec przez 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Biszkopt wystudzić.
Masa budyniowa: 
Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. 
Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę, jednocześnie intensywnie mieszając i doprowadzić do wrzenia. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu masy i pozostawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń, miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.
Masa kajmakowa: 
Kajmak wymieszać z ryżem (kajmak można lekko podgrzać, łatwiej będzie go rozsmarować).
Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać.
Całość:
Biszkopt przekroić na pół. Dolną część nasączyć połową ponczu tak, aby ciasto w dotyku było wyraźnie mokre. Na wierzch wyłożyć ok 3-4 łyżek masy budyniowej (autorka tego nie robiła, jednak moim zdaniem umożliwi to lepsze zlepienie się poszczególnych warstw ciasta).
Następnie wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć pozostałym ponczem i rozsmarować resztę masy budyniowej.
Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki. Przed podaniem można posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)