wtorek, 27 września 2016

Ciasto "Pijak"

 Choć nazwa sugeruje, że jest to deser mocno alkoholowy to jednak smak "procentów" nie dominuje i nie wyróżnia tego ciasta spośród innych, również solidnie nasączanych. Ciasto jest wilgotne i nie przesłodzone, przez co nie tak łatwo jest się powstrzymać przed dołożeniem sobie kolejnego kawałka ;) Polecam przede wszystkim osobom nie zrażonym smakami kokosowymi :)

Przepis znalazłam tutaj (zmieniłam proporcje ponczu).

Składniki
Na biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki lub skrobi ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
Na poncz:
- 125ml wódki
- 125ml wody
- odrobina cukru
Na ciasto makowo- kokosowe:
- 6 białek
- 130g cukru pudru
- 150g suchego maku
- 150g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę budyniową:
- 6 żółtek
- 80g cukru
- 25g mąki pszennej
- 25g mąki ziemniaczanej
- 375ml mleka
- 250g masła
- 2-3 łyżki ajerkoniaku (w oryginale nie było)
Na polewę czekoladową:
- 100g masła
- 50g kakao
- 120g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 400- 450g powideł śliwkowych
- ok. 200g biszkoptów okrągłych
- ok. 200 - 250ml likieru pomarańczowego (lub rumu, wódki)
- wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie
Biszkopt:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. 
W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką lub na najmniejszych obrotach miksera. W międzyczasie dodać wodę. 
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 30 minut, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto makowo- kokosowe: 
Mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund (miska i śmigła od miksera muszą być umyte i osuszone, po poprzednim ucieraniu, bo inaczej białka się nie ubiją!). 
Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wymieszany mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. 
Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Poncz
Wódkę wymieszać z wodą i odrobiną cukru i dobrze nasączyć biszkopt.
Masa budyniowa: 
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać obie mąki. W międzyczasie zagotować mleko i zestawić z ognia. Dalej miksując masę jajeczną, wlewać ją cienkim strumieniem do gorącego mleka, jednocześnie intensywnie mieszając. Garnek z masą postawić ponownie na ogniu i ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania. Gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. 
Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Pozostawić do ostygnięcia. 
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, zimny budyń. Na koniec dodać alkohol i wymieszać.
Całość: 
Na nasączonym jasnym biszkopcie rozsmarować powidła śliwkowe. Na wierzch położyć ciasto makowo- kokosowe i rozsmarować masę budyniową. 
Likier pomarańczowy (lub inny alkohol) nalać do głębokiego talerza lub miseczki. Biszkopty moczyć z obu stron w alkoholu i układać rzędami na masie budyniowej. 
Wierzch posmarować polewą i obsypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Polewa czekoladowa
Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
Smacznego!
 



2 komentarze:

  1. ciasto wygląda niesamowicie i mega apetycznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na ciasto. Na pewno wykorzystam na impreze urodzinową. Chyba zrezygnuje z ponczu i zastąpie ho armoatyczną, rozgrzewająca herbatę irish cream z teekanne

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)