Przepis pochodzi stąd.
Składniki
- 300g makaronu np. duże świderki (autorka użyła orecchiette)
- 600g piersi z kurczaka
- 0,5 kg winogron
- puszka kukurydzy
- 4 łyżki nasion słonecznika
- majonez (może być pół na pół z jogurtem greckim)
- sól, pieprz
- papryka słodka
- suszony czosnek (ja pominęłam)
- curry
- olej do smażenia mięsa
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso
oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką, suszonym czosnkiem, curry i zostawiamy do zamarynowania na ok pół godziny.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Zamarynowane mięso smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Winogrona myjemy, większe kroimy na połówki lub ćwiartki.
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć (uważamy, żeby nie przypalić!).
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy z majonezem (ilość wedle upodobań), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Zamarynowane mięso smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Winogrona myjemy, większe kroimy na połówki lub ćwiartki.
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć (uważamy, żeby nie przypalić!).
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy z majonezem (ilość wedle upodobań), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Świetne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń