środa, 21 września 2016

Sałatka z kurczakiem i winogronami

Nietypowe i bardzo udane zestawienie kurczaka z winogronami, które posmakuje nie tylko amatorom sałatek ze słodkim akcentem (np. w postaci rodzynek). Ciekawy smak uzyskujemy w dużej mierze także dzięki podprażonym ziarnom słonecznika, które ja sama dopiero teraz po raz pierwszy wykorzystałam w sałatce. Decyzja o tym okazała się być strzałem w dziesiątkę, dlatego też radzę nie rezygnować z tego składnika :) Na pewno nie raz ją jeszcze powtórzę i szczerze polecam, zwłaszcza jako odmianę od tradycyjnych połączeń smakowych ;)

Przepis pochodzi stąd.

Składniki
- 300g makaronu np. duże świderki (autorka użyła orecchiette)
- 600g piersi z kurczaka
- 0,5 kg winogron
- puszka kukurydzy
- 4 łyżki nasion słonecznika
- majonez (może być pół na pół z jogurtem greckim)
- sól, pieprz
- papryka słodka
- suszony czosnek (ja pominęłam)
- curry
- olej do smażenia mięsa

Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką, suszonym czosnkiem, curry i zostawiamy do zamarynowania na ok pół godziny.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. 
Zamarynowane mięso smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Winogrona myjemy, większe kroimy na połówki lub ćwiartki.
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć (uważamy, żeby nie przypalić!).
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy z majonezem (ilość wedle upodobań), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
 





1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)