niedziela, 23 października 2016

Drożdżówki z serkiem i śliwkami

 Pyszne, "jesienne" drożdżówki ze śliwkami i uwielbiającym je cynamonem :) Twarożek dodaje bułeczkom wilgoci i sprawia, że do całości nie potrzebujemy już żadnych dodatków... Ja zrobiłam je właśnie w takiej, jesiennej wersji, ale wykorzystać można tu wszelkie owoce - od sezonowych moreli, truskawek, borówek itd. po brzoskwinie w puszce. Bardzo polecam!

Przepis pochodzi stąd (zmieniłam wariant z morelowego na śliwkowy).

Składniki
Na ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru (60g)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
Dodatkowo:
- ok 15-20 śliwek, przepołowionych i odpestkowanych (ja dawałam 1,5 śliwki na bułeczkę)
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
- cynamon
Masa serowa:
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego trzykrotnie (dałam twarożek z wiaderka)
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki cukru (lub do smaku, według gustu)
- pół opakowania cukru wanilinowego
Na kruszonkę (ja zapomniałam o kruszonce, ale mimo to podaję na nią składniki :) ):
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 60 g masła, roztopionego lub nie (ja zawsze wolę masło w temperaturze pokojowej)

Przygotowanie
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z letnim mlekiem, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany - odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły"). 
Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

W między czasie przygotować masę serową (wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej): wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia.

Gdy ciasto wyrośnie ponownie krótko je zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć folią spożywczą/lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu). Aby szklanka się nie kleiła, można ją "maczać" w mące. 
Następnie we wgłębienie nałożyć pełną dużą łyżkę masy serowej, a na wierzch położyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w masę. Oprószyć niewielką ilością cynamonu.

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dosypać odrobinę mąki więcej i wyrobić.
Bułeczki (samo ciasto wokół) posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką. 
Piec w temperaturze 190ºC przez około 18 - 20 minut. 
Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego!
 
 

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)