Przepis pochodzi stąd (zmieniłam wariant z morelowego na śliwkowy).
Składniki
Na ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru (60g)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
Dodatkowo:
- ok 15-20 śliwek, przepołowionych i odpestkowanych (ja dawałam 1,5 śliwki na bułeczkę)
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do
posmarowania bułeczek
- cynamon
Masa serowa:
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego
trzykrotnie (dałam twarożek z wiaderka)
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki cukru (lub do smaku, według gustu)
- pół opakowania cukru wanilinowego
Na kruszonkę (ja zapomniałam o kruszonce, ale mimo to podaję na nią składniki :) ):
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 60 g masła, roztopionego lub nie (ja zawsze wolę masło w temperaturze pokojowej)
Przygotowanie
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi
najpierw zrobić
rozczyn: drożdże wymieszać z letnim mlekiem, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany - odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły").
Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając
roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i
elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w
ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości
(około 1,5 godziny).
W między czasie przygotować masę serową (wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej): wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie
rozetrzeć, do połączenia.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie krótko je zagnieść i podzielić
na 10 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch
blaszkach (wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia) w sporych
odległościach od siebie. Przykryć folią spożywczą/lnianym ręczniczkiem
i pozostawić w cieple na 30 minut lub dłużej, do podwojenia
objętości.
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki zrobić w
każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blaszki (ciasto
powinno być cienkie w tym miejscu). Aby szklanka się nie kleiła, można ją "maczać" w mące.
Następnie we wgłębienie nałożyć pełną dużą
łyżkę masy serowej, a na wierzch położyć połówki śliwek,
rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w masę. Oprószyć niewielką ilością cynamonu.
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dosypać odrobinę mąki więcej i wyrobić.
Bułeczki (samo ciasto wokół)
posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 18 - 20 minut.
Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego!
pycha! aż mam ochotę sięgnąć po jedną
OdpowiedzUsuńojej jakie cudne drożdżówki... świetny przepis.
OdpowiedzUsuń