sobota, 29 października 2016

Ciastka Vanilice

Kruchuteńkie, delikatne i rozpływające się w ustach ciastka, przełożone marmoladą lub konfiturą i suto obtoczone w cukrze pudrze... Naprawdę nie sposób im się oprzeć! :) Jak zaznacza autorka, ciasteczka te są tradycyjnym serbskim przysmakiem, który przygotowuje się nie na maśle czy margarynie, ale na smalcu. Zważywszy jednak na to, że obecnie wypieka się je także na którymś z pierwszych z wymienionych tłuszczy, a ja dodatkowo nie miałam akurat w domu smalcu, postanowiłam wykorzystać zwykłe masło ;) Jeśli więc obawiacie się specyficznego zapachu ciastek zrobionych na smalcu, śmiało możecie postawić na ten zamiennik :) Przełożenie ciastek najczęściej stanowi konfitura morelowa, jednak zastąpić ją można brzoskwiniową (jak u mnie) lub marmoladą - to właśnie ona nadaje im tej niesamowitej wilgoci... Bardzo polecam, bo choć jest z nimi trochę pracy, to zdecydowanie warto!

Przepis znalazłam tutaj.

Składniki
- 100g masła, margaryny lub smalcu 
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 żółtko
- 250g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolny dżem lub marmolada (najczęściej używa się dżemu morelowego - u mnie brzoswikniowy)
- cukier puder do obtoczenia
- 1/2 laski wanilii (opcjonalnie) 

Przygotowanie
Masło (lub margarynę czy smalec) ogrzać do temperatury pokojowej, a gdy będzie miękkie zmiksować razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Następnie dodać żółtko, ponownie zmiksować, po czym wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Zagnieść ciasto i rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok 5-7mm (jeśli ciasto jest na smalcu, może się trochę rozpadać). Za pomocą kieliszka lub zakrętki wyciąć kółka o średnicy około 4 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec około 15 minut, aż ciasteczka zaczną robić się złociste.
Upieczone ciastka odstawić do lekkiego przestudzenia, a gdy nie będą już gorące, smarować dżemem i składać po dwa. Odstawić na kilka godzin.
Gdy dżem się zestali, ciasteczka starannie obtoczyć w cukrze pudrze. Do cukru pudru można dodać ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii, wówczas ciasteczka będą jeszcze bardziej aromatyczne. Najsmaczniejsze są na drugi-trzeci dzień.
Smacznego!
 










 



1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)