Przepis znalazłam tutaj (zmieniłam tylko proporcje sosu).
Składniki
- 1 opakowanie chipsów
Tortilla/Nachos (ja nie dawałam całego i myślę, że nie ma takiej potrzeby)
- 500 g mięsa mielonego
- 3 łyżki koncentratu
pomidorowego
- 1/2 łyżeczki ziół
prowansalskich (dałam słodką paprykę)
- 1/3 łyżeczki granulowanego
czosnku
- 1 kg pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 3-4 pomidory
- 1/2 główki dużej sałaty lodowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli (można więcej, a przy robieniu z połowy proporcji dałabym całą puszkę)
- ok 7 kopiastych łyżek jogurtu greckiego
- ok 7 kopiastych łyżek majonezu
- 1 duży ząbek czosnku (pominęłam)
- ok. 200 g sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia (im mniej,
tym lepiej)
Przygotowanie
Jogurt łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy na czas
przygotowania pozostałych składników, by smaki się połączyły.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki (a jeśli są spore to
w półplasterki) i podsmażamy na łyżce oleju do czasu, aż cała woda odparuje, a
grzyby mocno zmniejszą objętość. Pod koniec smażenia doprawiamy je do smaku
solą i pieprzem.
Jedną, drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej
ilości oleju, a następnie dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 10
minut, od czasu do czasu mieszając. W trakcie smażenia doprawiamy mięso granulowanym
czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub słodką papryką), solą, pieprzem i dodajemy do niego
koncentrat. Gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty na wolnym ogniu, po czym
zdejmujemy garnek z palnika. Jeśli mięso jest chude to będzie dość suche
i wówczas można dodać kilka łyżek przegotowanej wody.
Kiedy mięso oraz pieczarki przestygną do temperatury
pokojowej, w dużej misce układamy warstwy sałatki według poniższej kolejności (ja sos polałam nie tylko na ostatniej warstwie):
1. Posiekana sałata
2. Pokrojona w cienkie półplasterki czerwona cebula
3. 1/3 sosu
4. Pokrojone w drobną kostkę i odrobinę odciśnięte z soku
pomidory
5. Pieczarki
6. Mięso
7. 1/3 sosu
8. Odsączona kukurydza
9. Odsączona i przepłukana fasola
10. 1/3 sosu
11. Starty na drobnych oczkach ser
12. Pokruszone nachosy
11. Starty na drobnych oczkach ser
12. Pokruszone nachosy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)