czwartek, 3 listopada 2016

Sałatka "Kebab"

 Solidna porcja sałatki z mięsną "wkładką" w postaci przesmażonego mięsa mielonego oraz takich meksykańskich składników jak: kukurydza czy czerwona fasola. W sumie to można by ją nazwać też "sałatka meksykańska" ;) Wszystko świetnie do siebie pasuje i wzajemnie się uzupełnia, a dzięki warstwowemu ułożeniu - także pięknie i apetycznie prezentuje :) Sałatki wychodzi naprawdę bardzo dużo, więc spokojnie możecie zmniejszyć proporcje o połowę, jeśli obawiacie się, że nie dacie jej rady ;) Polecam na imprezy i nie tylko!

Przepis znalazłam tutaj (zmieniłam tylko proporcje sosu).

Składniki
- 1 opakowanie chipsów Tortilla/Nachos (ja nie dawałam całego i myślę, że nie ma takiej potrzeby)

- 500 g mięsa mielonego

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (dałam słodką paprykę)

- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku

- 1 kg pieczarek

- 2 czerwone cebule

- 3-4 pomidory

- 1/2 główki dużej sałaty lodowej

- 1 puszka kukurydzy

- 1 puszka czerwonej fasoli (można więcej, a przy robieniu z połowy proporcji dałabym całą puszkę)

- ok 7 kopiastych łyżek jogurtu greckiego

- ok 7 kopiastych łyżek majonezu

- 1 duży ząbek czosnku (pominęłam)

- ok. 200 g sera żółtego

- sól i pieprz do smaku

- olej do smażenia (im mniej, tym lepiej)

Przygotowanie
Jogurt łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników, by smaki się połączyły.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki (a jeśli są spore to w półplasterki) i podsmażamy na łyżce oleju do czasu, aż cała woda odparuje, a grzyby mocno zmniejszą objętość. Pod koniec smażenia doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
Jedną, drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W trakcie smażenia doprawiamy mięso granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub słodką papryką), solą, pieprzem i dodajemy do niego koncentrat. Gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty na wolnym ogniu, po czym zdejmujemy garnek z palnika. Jeśli mięso jest chude to będzie dość suche i wówczas można dodać kilka łyżek przegotowanej wody.
Kiedy mięso oraz pieczarki przestygną do temperatury pokojowej, w dużej misce układamy warstwy sałatki według poniższej kolejności (ja sos polałam nie tylko na ostatniej warstwie):

1. Posiekana sałata
2. Pokrojona w cienkie półplasterki czerwona cebula
3. 1/3 sosu
4. Pokrojone w drobną kostkę i odrobinę odciśnięte z soku pomidory
5. Pieczarki
6. Mięso
7. 1/3 sosu
8. Odsączona kukurydza
9. Odsączona i przepłukana fasola
10. 1/3 sosu
11. Starty na drobnych oczkach ser
12. Pokruszone nachosy

Smacznego!
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)